Papa Franjo svojim nenajavljenim posjetom iznenadio sudionike Marijapolija u Rimu

  Papa na Marijapoliju

“Radite dobar posao, preobražavate pustinje u šume. Pustinja je ružna, kada je ona u srcu svih nas, kao i u gradovima i u zaštićenim četvrtima. Šuma je puna zelenila, prilično neuredna, ali takav je život.” To su riječi pape Franje prigodom njegova nenajavljenog posjeta Marijapoliju u Rimu koji se odvijao u parku Vile Borghese, jednoga od onih iznenadnih posjeta u ovoj Jubilejskoj godini milosrđa.

Papa na Marijapoliju 1Papa je odložio pripremljeni govor i obratio se spontanim riječima. Pozvao je nazočne da uhvate život odakle on dolazi, poput vratara u nogometu: “Ne bojte se sukoba koji u sebi sadrži rizik i prigodu. Upoznavanje predstavlja rizik za mene i za osobu kojoj se približavam. Ali nikada, nikada, nikada ne treba okretati glavu da ne bismo vidjeli. S rizicima se treba suočiti, uzeti ih u ruke.” Ponovio je: “Približiti se!” Potom je nastavio: “Idite brisati suze, kako bi se vratio osmijeh. Od pustinje do šume, tj. do života, nastaje osmijeh”. Nadalje: “Pogledajte lica ljudi na ulici: svatko je zatvoren u samoga sebe, nema osmijeha, nježnosti, društvenog prijateljstva. Gdje nema društvenog prijateljstva, tamo je mržnja, rat. Živimo treći svjetski rat u dijelovima.”

Nastavio je: “Društveno prijateljstvo se postiže besplatnošću. Ta se mudrost uči, preko sporta, umjetnosti, u radosti zajedništva, približavanjem. Zahvalnost je riječ koju ne treba zaboraviti u ovom svijetu u kojem se čini da, ako ne platiš, ne možeš ni živjeti. Zahvalnost je ključna riječ kako bi pustinja postala šuma. Oprost također, jer oprostom udaljujemo gorčinu i mržnju”. Zaključio je riječima: “Kako to postići? Sviješću da svi imamo nešto zajedničko, da smo svi ljudi. Radeći zajedno. Poštujući jedni druge. Tako ćemo vidjeti čudo pustinje koja se pretvara u šumu.”

Papa Franjo stigao je 24. travnja u 17 sati, u pratnji nadbiskupa Angela Becciuja, zamjenika za opće poslove Državnog tajništva. Primio ga je predstojnik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella te predsjednica i dopredsjednik Pokreta fokolara, Marija Voce i Jesús Morán. Šareno mnoštvo od 3500 osoba pozdravilo ga je radosno i udivljeno.

Papa na Marijapoliju 3Dobrodošlicu su Papi uputili Donato Falmi i Antonia Testa, odgovorni za Pokret u Rimu, Pierluigi Sassi, predsjednik “Earth Day Italia”, te neki od od nazočnih. Papa Franjo je poslušao neka svjedočanstva vezana uz solidarnost prema najsiromašnijima, zatvorenicima i inicijativu protiv širenja kockanja. Više njih je govorilo o zalaganju u inicijativi “Živjeti zajedno za grad”, grad poput Rima, prepun slabosti, ali i brojnih poduhvata što daju nadu.

Prije nego će se oprostiti; papa Franjo je od jednog dječaka dobio na poklon “Zemljinu kocku”, koja kroz igru podučava nekim načelima zalaganja za očuvanje stvorenoga. Glazbena skupina Gen Verde, koja je u sklopu programa trebala održati svoj koncert, s nekoliko je pjesama popratila te nezaboravne trenutke.

Na kraju je papa Franjo sve pozvao da svatko iz svoga srca izgovori molitvu: “Gospodine, znamo da smo Tvoja djeca, da smo svi braća. Znamo da svatko od nas ima poslanje, kako bi svijet postao bolji, kako bi naša braća i sestre manje trpjeli, kako bi majka Zemlja bila očuvana, kako bi brojne osobe pronašle posao i njime ponovo zadobile dostojanstvo. Mi, Tvoja djeca, molimo Te da nas blagosloviš.”

Papa na Marijapoliju 2

Marijapoli su započeli godine 1949. na Dolomitima blizu Trenta, u sjevernoj Italiji. “Kada na Marijapoli dođu trgovci, studenti, liječnici, znanstvenici i poslanici, svi odmah postanu jednaki”, glasila je jedna od pjesama koje su se tada pjevale. Te riječi i danas izražavaju nakanu da se ostvari suvremeni model društva obnovljen evanđeoskom ljubavlju, gdje različitosti nisu uklonjene, nego obogaćuju bratstvo koje se uspostavlja. To je zajednički nazivnik stotina Marijapolija koji se svake godine održavaju na pet kontinenata.

 

Print Friendly, PDF & Email