Accogliere il dolore del mondo

 

Godišnji susret delegata Pokreta fokolara u svijetu s članovima Generalnog vijeća Pokreta održava se putem videokonferencije od četvrtka 10. rujna do subote 12. rujna. Predsjednica Maria Voce uputila apel.

 

„Moramo zaboraviti na sebe i kao Pokret biti spremniji prihvatiti bol svijeta.“ Tim je snažnim pozivom predsjednica Maria Voce dala jasnu smjernicu godišnjem skupu odgovornih za Pokret fokolara koji je započeo u četvrtak 10. rujna putem video konferencije.

 

U izlaganju tijekom nedavnog susreta s Generalnim vijećem Fokolara Maria Voce je izrazila svoju zaprepaštenost zbog mnogih patnji o kojima svakodnevno izvještavaju mediji, osobito u ovom razdoblju pandemije. S najbližim suradnicima podijelila je pitanje: „Tko može apsorbirati svu tu bol? Čini mi se kako Bog od nas traži da budemo još bliži toj boli svijeta, spremniji da ju prihvatimo, da ju ljubimo i da molimo … ali i da učinimo nešto više.” To je duhovni odgovor, a istodobno i program za djelovanje.

 

Susret delegata Pokreta iz cijeloga svijeta s Generalnim vijećem (10. – 12. rujna) održava se putem videokonferencije. Obilježit će ga doprinosi pojedinih delegata o lokalnim izazovima, svojstvenima različitim zemljopisnim kontekstima, ali i o zajedničkim izazovima za ovo posebno razdoblje povezanima s ogromnim patnjama i novim mogućnostima. U dijalogu i razmjeni pokušat će se naći specifični doprinos Fokolara velikim epohalnim promjenama, sadašnjima i budućima.

 

Razgovor na tu temu zasigurno neće završiti ovih dana, nego će ostati na stolu i u vidu naredne Generalne skupštine Pokreta, prvotno zakazane za prvu polovicu rujna 2020., a zbog krize koronavirusa odgođene za početak sljedeće godine: od 24. siječnja do 7. veljače 2021. Tijekom susreta delegati Pokreta bit će informirani o modalitetima koje je predložilo Pripremno povjerenstvo Generalne skupštine, kako bi se iskoristilo vrijeme dobiveno odgađanjem, a u vidu sve većeg uključivanja svih članova Pokreta u pripremu Skupštine.

 

Joachim Schwind

 

Print Friendly, PDF & Email