Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo priznanje Novom svijetu za izniman doprinos razvoju katoličkog novinarstva prigodom pedesete obljetnice izlaženja

U povodu 49. Međunarodnog dana sredstava društvenih komunikacija Hrvatsko društvo katoličkih novinara je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu u ponedjeljak 1. lipnja svečano dodijelilo nagrade i priznanja. Laureatima ih je uručio predsjednik Vijeća za medije HBK, riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je novinaru Glasa Koncila Tomislavu Vukoviću za višedesetljetno publicističko djelovanje i trag koji je ostavio istraživačkom novinarstvu. Godišnju nagradu primila je Tanja Popec, urednica Vjerskog programa Hrvatskog katoličkog radija.

Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo je priznanja katoličkim glasilima koja su tijekom svoga postojanja i izlaženja dala izniman doprinos razvoju katoličkog novinarstva. Za 50 godina izlaženja priznanja su dodijeljena Mjesečniku za kršćansku kulturu „Zvona” (Rijeka) i Glasilu Pokreta fokolara „Novi svijet” (Križevci). Kršćanska obiteljska revija „Kana” (Zagreb) dobila je priznanje za 45 godina, a list franjevačkih zajednica „Brat Franjo” (Zagreb) za 40 godina izlaženja. Za 35 godina izlaženja priznanje je dobila „Crkva na kamenu” – pastoralno-informativni list hercegovačkih biskupija (Mostar), a za 20 godina izlaženja Glasnik Postulature „Blaženi Alojzije Stepinac” (Zagreb) i Katolički list „Zvonik” (Subotica).

Ono dobro što se događa u medijskom prostoru Crkve u Hrvata nastojali smo prepoznati i pri ovogodišnjoj odluci o nagradama i priznanjima, rekao je među ostalim predsjednik društva Neno Kužina.

Nadbiskup Devčić se osvrnuo i na stanje informiranja, naglasio važnost otvaranja Crkve društvu, te prisutnost u digitalnim medijima putem mrežnih stranica i društvenih mreža. Društvu i njegovim članovima zahvalio je za trud, jer je „novinarski kruh sa sedam kora. Naša su sredstva ograničena. Nije lako ići u korak sa svjetovnim medijima, iako su i oni u krizi. No, i ovaj mali prilog, i ako učinimo ono što možemo bit će blagoslovljeno i ostavit će neki trag. Hvala vam još jedanput i naprijed”, ohrabrio je nazočne nadbiskup Devčić.

Ovo priznanje Novom svijetu primamo kao priznanje kontinuitetu nazočnosti Pokreta fokolara u Hrvatskoj. Novi svijet je jedno od 37 glasila Pokreta u svijetu, a po godinama se svrstava među starije. Počeo je izlaziti pod imenom Riječ života, kao mali listić na kojemu je bio otisnut komentar jedne rečenice iz Evanđelja. Bilo je to daleke 1965. Listić je tada izlazio u Sloveniji, a tiskao se u župnom uredu u Portorožu, zaslugom mladog župnika don Franca Prelca, čije je ime dugi niz godina bilo otisnuto na listiću i predstavljalo zaštitu Božjem djelu koje se rađalo i kod nas.

Zahvaljujemo Hrvatskom društvu katoličkih novinara koje je prepoznalo ovaj kontinuitet, kao i svima onima koji su kroz ovih 50 godina davali i daju svoj doprinos izlaženju Novoga svijeta.

Print Friendly, PDF & Email