Faro

Dana 29. i 30. travnja 2017. svečano obilježavamo 25 godina postojanja gradića Faro u Križevcima

U središtu Križevaca već 25 godina živi i djeluje zajednica ljudi koje povezuje nova kultura življenja i rada, utemeljena na evanđeoskim vrjednotama. Priča je započela još ranije, 1984. godine, kada je grkokatolički biskup mons. Slavomir Miklovš dao u najam Djelu Marijinu-Pokretu fokolara zgradu svoje bivše rezidencije, nekoliko oronulih kuća i zemlju. Utemeljiteljica Pokreta fokolara Chiara Lubich rekla je da će tu niknuti centar Pokreta za Istočnu Europu. Krajem 1991. nazvat će ga gradićem, a 1992. mu dati ime Faro – Svjetionik. Gradić svjedočanstva Faro jedan je od 33 slična gradića, u različitim fazama razvoja, rasprostranjenih na svih pet kontinenata.

Tijekom Domovinskog rata Faro je djelovao kao središte za prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoći koju su članovi Pokreta fokolara iz zapadnoeuropskih zemalja u stotinama kamiona slali u Hrvatsku, ali i kao mjesto susreta članova Pokreta fokolara iz susjednih zemalja te kao privremeni smještaj za izbjeglice.

Nakon rata, godine 1995., na prostorima gradića Faro otvara se dječji vrtić Zraka sunca u kojemu se rad s djecom temelji na humanističkoj razvojnoj koncepciji i cjelovitom razvoju djeteta. Vrtić stalno surađuje s Učiteljskim fakultetom u Zagrebu, Pedagoškim fakultetom u Skopju, sveučilišnim institutom Sophia u Loppianu (Italija), sa sveučilištem Sacro Cuore iz Brescie/Milano i Padove (Italija).

Faro je središte međunarodnih stručnih skupova, osobito iz pedagogije, ekonomije, sporta i umjetnosti,  uz suradnju i potporu grada Križevaca. U njemu se ostvaruju projekti Europske unije u kojima sudjeluju mladi iz raznih zemalja svijeta.

U gradiću Faro se održavaju i kampovi za mlade i djecu. Godišnje ga posjeti više od 4000 osoba.

Sav taj rad i utjecaj gradića Faro na društvo želimo proslaviti 29. i 30. travnja ove godine, u tjednu kada i Križevci obilježavaju Dan grada.

Ovim putem pozivamo sve one koji su nekada bili u gradiću Faro i sve one koji bi ga htjeli izbliza upoznati da dođu na svečanu akademiju u nedjelju 30. travnja u 10 sati.

PROGRAM PROSLAVE

Subota 29. travnja 2017.

17.00 sati – Svečana sveta misa zahvalnica u konkatedrali Svetoga

Križa u Križevcima, koju će predvoditi Bjelovarsko-križevački biskup

mons. Vjekoslav Huzjak

Domjenak i prigodni program u dvorani Centra Mariapoli

Nedjelja 30. travnja 2017.

10.00-12.00 sati – Svečana akademija u povodu 25. obljetnice gradića Faro:

upoznavanje s njegovim djelovanjem, razgovori s njegovim začetnicima iz Hrvatske

i inozemstva, pogled u prošlost, sadašnjost i budućnost. Sudjelovanje predstavnika

grada Križevaca, uz glazbene točke

12.30 Ručak

15.00 sati – Razgled gradića

Tijekom oba dana bit će izložena djela akademskih slikara Michela Pocheta

i Zdravka Tišljara

 

 

Print Friendly, PDF & Email