otok sv. Terezija, Recife, BrazilPolitičko izražavanje evanđeoskih vrednota preobražava brazilsku favelu pogođenu siromaštvom u aktivnu zajednicu.

 

Jonhson se rodio i živi u zajednici otoka Svete Terezije, na periferiji grada Recifea, na sjeveroistoku Brazila. Više od trideset godina Pokret fokolara djeluje u ovoj zajednici na socijalnom, duhovnom i kulturnom promicanju ljudi. Osnovana je i udruga stanovnika otoka Svete Terezije, sa ciljem da živi zajedništvo i postane protagonist svoga razvitka. Jonhson je bio predsjednik udruge pet mandata uzastopno, djelujući u duhu Pokreta jedinstva.

 

Predsjedniče, u temelju vašeg djelovanja nalazi se jako i jasno duhovno nadahnuće. U čemu se sastoji?

“U evanđeoskoj poruci koja nas je oslobodila izunutra i svakoga od nas učinila subjektom. Kao moto izabrali smo rečenicu iz evanđelja: “Tražite nadasve Kraljevstvo Božje i njegovu pravednost…” Ta je rečenica postala smjernica našega života, u vrijeme kad su zbog vladavine vojnog režima gotovo sve zajednice bile su usmjerene na oblik krvave borbe, vidjevši je kao jedinu mogućnost za nadilaženje socijalnih nejednakosti.”

 

Vi ste izabrali drugačiji put?

“Da, i donio je plodove. Bili smo uvijek otvoreni dijalogu s javnom upravom, neovisno o njihovim stranačkim pripadnostima, no jasno smo i bez straha pokazivali pozicije naše zajednice. Tako smo postigli veliki napredak, kao što je isušenje jednog područja koje je nekad često bilo poplavljeno. Da bismo rješili problem nedostatka stanova pokrenuli smo izgradnju kuća uz podršku državne vlasti.

Tako smo rješavali i probleme nepismenosti, smrtnosti djece, itd.

Zbog našeg načina djelovanja zadobili smo poštovanje vlasti, jer su u nama vidjeli organiziranu zajednicu i narod koji se zna boriti.”

 

Po tome kako govorite izgleda da je sve lagano. Je li baš tako?

“Sasvim suprotno. U vršenju moga mandata potrudio sam se vidjeti Isusa u svakome. To je jedno od polazišta pripadnika Pokreta jedinstva. To je jednostavno prema onima koji pripadaju mojoj zajednici, ali je teže kad se radi o nekome tko je na vlasti, pa ne djeluje uvijek u skladu s težnjama siromašnih. Ali gledajući Isusa u svakome vidio sam da se uvijek uspije izvući najbolje od svih. Na taj se način poštuju osobe, a odnos postavlja na temelje međusobne ljubavi i istine.

Print Friendly, PDF & Email