RZ0619

 

Ovdje možete preuzeti prezentaciju Riječ za život – lipanj 2019.  

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG40619 b i crno-bijelo  RZG40619 cb 

Ovdje pogledajte video zapis  Riječ za život – lipanj 2019.

 

 

„Primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci.“ (Dj 1,8)

 

Knjiga Djela apostolskih, koju je napisao evanđelist Luka, započinje obećanjem što ga Uskrsli Isus daje apostolima malo prije nego što će ih ostaviti kako bi se trajno vratio Ocu. Oni će od Boga primiti potrebnu snagu kako bi u ljudskoj povijesti nastavili navještaj i izgradnju njegova Kraljevstva.

To ne znači da će potaknuti državni udar, niti da će jednu političku ili društvenu moć suočiti s drugom, već je riječ o dubokom djelovanju Duha Božjega, primljenog u srce, a on stvara “nove ljude”.

Ubrzo nakon toga sići će Duh Sveti na učenike okupljene s Marijom i oni će širiti Isusovu poruku do svih krajeva zemaljskih, počevši od svetoga grada Jeruzalema.

 

„Primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci.“

 

Apostoli, a s njima i svi Isusovi učenici, poslani su kao svjedoci.

Svaki kršćanin, kada po Isusu otkrije što znači biti dijete Božje, otkriva i da je poslan. Naš poziv i naš identitet djece ostvaruju se u poslanju, u hodu prema drugima kao prema braći. Svi smo pozvani biti apostoli koji svjedoče životom, a potom i riječima, ako je potrebno.

Svjedoci smo kada Isusov način života postane naš. To znači da u obiteljskom ili radnom okruženju, u učenju i zabavi, svakoga dana pristupamo ljudima u duhu prihvaćanja i zajedništva, imajući u srcu veliki Očev plan: sveopće bratstvo.

Marilena i Silvano pripovijedaju: „Kad smo se vjenčali, željeli smo biti obitelj koja će prihvaćati sve ljude. Jedno od prvih iskustava imali smo u razdoblju prije Božića. Ne želeći ljudima upućivati brzinske čestitke na izlazu iz crkve, došla nam je ideja da odemo kod naših susjeda kući i odnesemo im mali poklon. Svi su bili iznenađeni i veseli, osobito jedna obitelj koju su mnogi izbjegavali. Otvorili su nam srce govoreći o svojim poteškoćama i o tome da im već više godina nitko nije došao u posjet. Kod njih smo se zadržali više od dva sata, dirnuti radošću tih ljudi. Tako smo malo po malo, uz jedini napor da budemo otvoreni prema svima, uspostavili odnose s mnogim ljudima. Nije uvijek bilo jednostavno jer je koji put njihov iznenadni posjet promijenio naše planove, ali uvijek smo imali na umu da ne smijemo izgubiti prigode za bratske odnose. Tako smo jednom dobili tortu i pomislili kako ju možemo podijeliti s gospođom koja nam je pomogla u nabavi igračaka za Brazil. Obradovala ju je naša ideja, a nama je to bila prigoda da upoznamo njezinu obitelj. Kada smo izlazili rekla nam je: ‘Kad bih barem ja imala tu hrabrost da posjećujem druge!’“

 

„Primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci.“

 

Mi kršćani primili smo na dar Duha Svetoga na krštenju, no On govori i u savjesti svih ljudi koji iskreno traže dobro i istinu. Zato svi možemo učiniti prostora Duhu Božjemu i dopustiti da nas vodi.

Kako ga prepoznati i slušati?

U tome nam može pomoći ova misao Chiare Lubich: „[…] Duh Sveti prebiva u nama kao u svome hramu, prosvjetljuje nas i vodi. To je Duh istine koji nam pomaže razumjeti Isusove riječi, oživljava ih i osuvremenjuje, privlači mudrošću, predlaže nam što trebamo reći i kako trebamo reći. To je duh Ljubavi koji užiže svojom ljubavlju, čini nas sposobnima da ljubimo Boga svim srcem, dušom i snagama, te da ljubimo one koje sretnemo na našem putu. To je duh jakosti koji daje hrabrost i snagu da budemo dosljedni evanđelju i da uvijek svjedočimo istinu. […] S tom ljubavlju Božjom u srcu možemo stići daleko i priopćiti brojnim drugim osobama naše otkriće. […] Krajevi zemaljski nisu samo zemljopisni. Oni uključuju i one nama bliske osobe koje još nisu imale radost upoznati doista evanđelje. Dotle treba ići naše svjedočanstvo. […] Iz ljubavi prema Isusu traži se od nas da se poistovjetimo sa svakim, u potpunom zaboravu sebe, sve dok se drugi, nježno ranjen ljubavlju Božjom u nama, ne htjedne poistovjetiti s nama, u uzajamnoj razmjeni pomoći, ideala, planova i osjećaja. Tek tada ćemo moći dati riječ, koja će biti dar u uzajamnosti ljubavi.“[1]

 

Letizia Magri

 

 

[1] C. Lubich, Riječ života za lipanj 2003., Novi svijet lipanj 2003.

 

 

Print Friendly, PDF & Email