RZ0621

 

„Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!’, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima.“ (Mt 7,21)

 

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život u wordu i u pdf formatu pripravljenom za fotokopiranje u više primjeraka strana 1 i strana 2  

Ovdje možete preuzeti prezentaciju Riječ za život – lipanj 2021.  

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG40621 b i crno bijelu RZG40621 cb

Pogledajte video zapis za djecu: ovdje

Riječ za život na video zapisu: ovdje

 

Ova rečenica iz Matejeva evanđelja nalazi se u završnom dijelu poznatog Govora na gori. Nakon što je proglasio Blaženstva, Isus je pozvao svoje slušatelje da prepoznaju Božju blizinu punu ljubavi te ih uputio kako se shodno tome trebaju ponašati: u Očevoj volji otkrit će najizravniji put za postizanje punog zajedništva s Njime, u njegovu Kraljevstvu.

 

„Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!’, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima“ (Mt 7,21).

 

Ali što je Božja volja? Kako je možemo prepoznati?

 

Ovako je Chiara Lubich podijelila svoje otkriće: „[…] Božja volja je Božji glas koji nam neprekidno govori i poziva nas; to je nit ili, još bolje, božanska zlatna potka kojom je protkan cijeli naš zemaljski život i još više. To je način kako nam Bog izražava svoju ljubav, ljubav koja zahtijeva odgovor kako bi On u našem životu mogao činiti svoja čuda. Božja volja je ono što moramo biti, naš pravi bitak, naše potpuno ostvarenje. […] Ponavljajmo stoga u svakom trenutku pred svakom Božjom voljom, bolnom, radosnom ili nebitnom: ‘Neka bude’. […] Otkrit ćemo da će te dvije jednostavne riječi biti snažan poticaj, poput odskočne daske, da s ljubavlju, savršeno, s potpunim predanjem učinimo ono što moramo učiniti. […] I sastavljat ćemo, iz trenutka u trenutak, divan, jedinstven i neponovljiv mozaik našeg života koji je Gospodin od postanka zamislio za svakoga od nas. Njemu, Bogu, dolikuje samo ono lijepo, veliko i neizmjerno, gdje svaki i najmanji dio, poput čina ljubavi, ima smisao i blista, baš kao što i maleni i šareni cvjetovi imaju svoj smisao u bezgraničnoj ljepoti prirode.”[1]

 

„Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!’, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima“ (Mt 7,21).

 

Prema Matejevu evanđelju, kršćaninov Zakon u najvišem smislu je milosrđe. Ono vodi k punini svaki izraz štovanja i ljubavi prema Gospodinu.

 

Ova nam Riječ pomaže naš osobni i intimni odnos s Bogom otvoriti bratskoj dimenziji konkretnim gestama. Potiče nas da “izađemo” iz samih sebe kako bismo nosili pomirenje i nadu drugima.

 

Skupina mladih iz Heidelberga (Njemačka) donosi ovo svjedočanstvo: “Što učiniti da i naši prijatelji dožive kako se ključ sreće nalazi u darivanju drugima? To je bilo polazište za pokretanje naše nove akcije pod nazivom: ‘Sat sreće’. Ideja je vrlo jednostavna: usrećiti drugu osobu, barem na sat vremena mjesečno. Započeli smo s onima koje smo smatrali najpotrebnijima ljubavi i, gdje god smo došli, naišli smo na širom otvorena vrata! Moglo nas se vidjeti u šetnji parkom s nekoliko staraca u invalidskim kolicima, u bolnici gdje smo se igrali s hospitaliziranom djecom ili smo se bavili sportom s osobama s invaliditetom. Bili su presretni, ali kao što obećava akcija: mi smo bili još sretniji! A naši prijatelji koje smo pozvali da sudjeluju? U početku su bili znatiželjni, a sada kada su pokušali usrećiti druge, slažu se s nama: sreća se daruje i, kao što se pokazalo, doživljava!”

 

Letizia Magri

 

 

[1] C. Lubich, Telefonska konferencija, 27. veljače 1992.

 

 

Print Friendly, PDF & Email