“Zbilja je došlo k vama kraljevstvo Božje.” (Lk 11, 20)

Slide_WoL_Mar2016_b

Ovdje možete preuzeti Riječ za život PREZENTACIJU

Židovi su iščekivali upravo kraljevstvo Božje. Isus ga je počeo naviještati čim je krenuo po selima i gradovima: “Približilo vam se kraljevstvo Božje!”1 I odmah zatim: “Ta evo – kraljevstvo je Božje među vama!”2 U Isusu je Bog došao među svoj narod te odlučno i hrabro zavladao poviješću, kako bi je doveo do ispunjenja. Isusova su čudesa bila znak toga.

U odlomku Evanđelja iz kojega je uzeta Riječ za život On je prije toga ozdravio njemaka, oslobodivši ga od đavla koji ga je bio zarobio. To je dokaz da je došao pobijediti zlo, svako zlo, te konačno uspostaviti kraljevstvo Božje.

Pojam “kraljevstvo Božje” u jeziku židovskoga naroda označavao je Boga koji djeluje u korist Izraela, oslobađa ga od svakoga ropstva i zla, vodi ga prema pravdi i miru, preplavljuje radošću i svakim dobrom. Toga Boga Isus objavljuje kao milosrdnog “Oca”, ljubežljivog i samilosnog, osjetljivog na potrebe i patnje svakoga od svoje djece.

I mi imamo potrebu poslušati Isusov naviještaj: “Došlo je k vama kraljevstvo Božje“.

Gledajući oko sebe, često dobivamo dojam da u svijetu prevladava zlo, da nasilni i potkupljivi pobjeđuju. Ponekad se osjećamo izloženi na milost i nemilost suprotstavljenih snaga ili nam prijete razne ugroze. Pred ratovima i ekološkim katastrofama, pokoljima i klimatskim promjenama, migracijama, ekonomskim i financijskim krizama osjećamo se nemoćnima.

Upravo se u taj kontekst smješta Isusov navještaj. Isusa nas poziva da vjerujemo kako On već sada pobjeđuje zlo i uspostavlja novi svijet.

U mjesecu ožujku, prije točno 25 godina, Chiara Lubich govorila je tisućama mladih. Tom prigodom povjerila im je svoj san: “učiniti svijet boljim, da postane kao jedna obitelj, kao da svi pripadamo jednoj domovini, solidarniji, štoviše, ujedinjeni svijet”. Tada je to izgledalo utopija, baš kao i danas. A da bi san postao stvarnost, pozvala ih je da žive uzajamnu ljubav, sigurna da će tako među njima biti “sam Krist, Svemogući. Od Njega se svemu možete nadati”, rekla je.

Da, On je kraljevstvo Božje.

A koja je naša zadaća? Omogućiti da uvijek bude među nama. Tada će, nastavlja Chiara, “On sam djelovati s vama u vašim zemljama, jer će se na neki način On vratiti u svijet, u sva mjesta gdje se nalazite, prisutan po vašoj uzajamnoj ljubavi, vašem jedinstvu. On će vas rasvijetliti što trebate činiti, vodit će vas, podržavati, bit će vaša snaga, žar, vaša radost. Po Njemu će se svijet oko vas obratiti i postati složan, svaka će se podjela ukloniti. (…) Ljubav među vama i ljubav posijana u mnoge krajeve svijeta, među pojedince, skupine, narode, svim sredstvima, kako bi se ostvarila poplava ljubavi i kako bi i vašim doprinosom nastupila civilizacija ljubavi koju svi očekujemo. Na to ste pozvani. Vidjet ćete velika djela.”3

Fabio Ciardi

1 Usp. Lk 10,9;

2 Lk 17,21;

3IV. međunarodni festival Mladih za ujedinjeni svijet (Genfest), Rim (Palaeur), 31. ožujka 1990.

 

 

Print Friendly, PDF & Email