“…pomirite se s Bogom!” (2Kor 5,20)

slide_wol_March2017-1

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život PREZENTACIJU

 

Na mnogim dijelovima našega planeta vode se krvavi ratovi. Izgledaju beskonačni, a zahvaćaju obitelji, plemena i narode. Dvadesetogodišnja Glorija pripovijeda: “Javili su nam da je jedno selo zapaljeno i mnogi su ostali bez svega što su imali. Sa svojim prijateljima počela sam sakupljati stvari koje bi im mogle koristiti: madrace, odjeću, hranu. Krenuli smo k njima i nakon osam sati putovanja susreli smo ljude pune očaja. Slušali smo njihove priče, brisali im suze, grlili ih i tješili. Jedna nam je obitelj povjerila: ‘Naša se djevojčica nalazila u kući koju su zapalili. Osjećali smo da i mi umiremo s njom. Sada u vašoj ljubavi pronalazimo snagu da oprostimo ljudima koji su to prouzročili.'”

I apostol Pavao doživio je snažno iskustvo. Upravo on, progonitelj kršćana[1], na svom je putu potpuno neočekivano susreo besplatnu Božju ljubav, a Bog ga je potom poslao kao glasnika pomirenja u njegovo ime[2].

Tako je postao gorljivi i vjerodostojni svjedok otajstva umrlog i uskrslog Isusa, koji je pomirio svijet sa sobom kako bi svi mogli spoznati i doživjeti život zajedništva s Njim i s braćom.[3] Po Pavlu je evanđeoska poruka stigla čak i do pogana i očarala ih, njih koji su smatrani najudaljenijima od spasenja: pomirite se s Bogom!

 

I mi možemo dopustiti da Božje milosrđe – pretjerana ljubav! – ozdravi naše srce i konačno nas učini slobodnima da to blago podijelimo s drugima, usprkos pogreškama koje nas obeshrabruju ili lažnim sigurnostima koje nas zavaravaju da nam je ono nepotrebno. Tako ćemo dati naš doprinos planu mira što ga Bog ima nad čitavim čovječanstvom i nad svim stvorenim, a koji nadilazi povijesne proturječnosti, kako to predlaže Chiara Lubich u jednome svom zapisu:
“Na križu, u smrti svoga Sina, Bog nam je pružio najveći dokaz svoje ljubavi. Po križu Kristovu On nas je pomirio sa sobom. Ta temeljna istina naše vjere danas doživljava svu svoju aktualnost.

Čitavo čovječanstvo očekuje ovu objavu: Bog je sa svojom ljubavlju blizak svima i gorljivo ljubi svakoga. Našem je svijetu potreban taj navještaj, no možemo ga širiti ako ga najprije naviještamo ili iznova naviještamo samima sebi, tako da se osjetimo okruženi tom ljubavlju, pa i onda kada nas sve navodi da mislimo suprotno (…) Sve naše ponašanje moralo bi potvrđivati istinu koju naviještamo. Isus je jasno rekao da se prije nego što prinesemo dar na žrtvenik moramo pomiriti s našim bratom ili sestrom, ako oni imaju nešto protiv nas[4]. Ljubimo jedni druge kako nas je On ljubio, bez zatvaranja i predrasuda, otvoreni uočiti i cijeniti pozitivne vrjednote našega bližnjega, spremni dati život jedni za druge. To je Isusova zapovijed u najvišem smislu, znak raspoznavanja kršćana, koji vrijedi još i danas kao i u vrijeme prvih Kristovih sljedbenika. Živjeti ovu rečenicu znači postati mirotvorci.”[5]

Živeći tako obogatit ćemo naše dane gestama prijateljstva i pomirenja u našoj obitelji i među obiteljima, u našoj Crkvi i među Crkvama, u svakoj građanskoj ili vjerskoj zajednici kojoj pripadamo.

 

                                                                                   Letizia Magri

[1] Usp. Dj 22,4;

[2] Usp. 2Kor 5,20;

[3] Usp. Ef 2,13;

[4] Usp. Mt 5,23-24;

[5] Città Nuova 1996/24, str. 37.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email