RZ0321bm

 

“Pokaži mi, Gospodine, svoje putove, nauči me svojim stazama.” (Ps 25 [24], 4)

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život u wordu i u pdf formatu pripravljenom za fotokopiranje u više primjeraka strana 1 i strana 2 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG40321 b i crno bijelu RZG40321 cb   

Pogledajte video zapis za djecu: ovdje 

Riječ za život na video zapisu: ovdje

 

Ovaj nam psalam prikazuje čovjeka koji se osjeća okružen opasnostima i prijetnjama. Mora pronaći ispravan put koji će ga napokon dovesti na sigurno. Kome da se obrati za pomoć?

Svjestan svoje krhkosti, napokon uzdiže pogled i vapi Gospodinu, Bogu Izraelovom koji nikada nije napustio svoj narod, već ga je vodio tijekom dugog putovanja kroz pustinju sve do Obećane zemlje.

Iskustvo hoda u putniku nanovo budi nadu, to je povlaštena prilika za novu bliskost s Bogom, za predanje Njegovoj vjernoj ljubavi s punim povjerenjem, usprkos vlastitoj nevjeri.

U biblijskom jeziku hod s Bogom je i životna lekcija koja podučava kako prepoznati njegov spasiteljski plan.

 

“Pokaži mi, Gospodine, svoje putove, nauči me svojim stazama.” (Ps 25 [24], 4)

Često se, nakon što prođemo putevima naše navodne samodostatnosti, nađemo dezorijentirani, zbunjeni, svjesniji vlastitih ograničenja i nedostataka. Željeli bismo ponovno pronaći kompas života, a s njime i put prema cilju.

Ovaj nam je psalam od velike pomoći: poticaj je za novo ili obnovljeno iskustvo osobnog susreta s Bogom, za pouzdanje u njegovo prijateljstvo.

Daje nam hrabrost da budemo poslušni njegovu nauku koji nas neprekidno poziva da izađemo iz samih sebe kako bismo ga slijedili na putu ljubavi, kojim On sam prvi kroči kako bi se  susreo s nama.

To može biti molitva koja nas prati tijekom dana i koja svaki trenutak, radostan ili bolan, čini etapom našeg hoda.

 

“Pokaži mi, Gospodine, svoje putove, nauči me svojim stazama.” (Ps 25 [24], 4)

Hedy iz Švicarske, supruga i majka četvero djece, već neko vrijeme nastoji živjeti Riječ. Sada je teško bolesna; zna da se približava cilju svoga zemaljskog putovanja.

Njezina draga prijateljica Kati priča: “Tijekom svakog posjeta, kao i u odnosu s njegovateljima, Hedy je uvijek usmjerena prema bližnjemu, zanima se za njega, iako joj je sada postalo jako teško govoriti. Zahvaljuje svima što su uz nju i daruje svoje iskustvo. Ona je sama Ljubav, živi ‘DA’ Božjoj volji! Privlači mnoge osobe: prijatelje, rodbinu, svećenike. Svi su duboko dirnuti njezinom pažnjom prema svakom posjetitelju i njezinom snagom, plodom vjere u Božju ljubav.”

Chiara Lubich je govorila o životu kao o “svetom putovanju”[1]: «[…] “Sveto putovanje” je simbol našeg hoda prema Bogu. […] Zašto ne bismo jedini život koji imamo učinili putovanjem, svetim putovanjem jer je Svet Onaj koji nas očekuje. […] I oni koji nemaju jasno religijsko uvjerenje mogu od svog života učinit remek-djelo, krećući na ispravan put moralne odgovornosti. […] Ako je život “sveto putovanje” trasom Božje volje, naš hod zahtijeva svakodnevno napredovanje. […] A kada zastanemo? […] Moramo li se odreći započetog pothvata, obeshrabreni našim pogreškama? Ne, u tim je trenucima ključno “ponovno započeti” […] polažući svo pouzdanje u milost Božju, a ne u naše snage. […] I iznad svega hodajmo zajedno, ujedinjeni u ljubavi, pomažući jedni drugima. Svetac će biti među nama i On će postati naš “Put”. On će nam pomoći jasnije shvatiti Božju ljubav i potaknut će našu želju i sposobnost da ju ostvarimo. Tako ujedinjenima sve će nam biti lakše i dosegnut ćemo blaženstvo obećano onima koji krenu na “sveto putovanje”»[2].

 

Letizia Magri

 

 

[1] Usp.  Psl 84(83),6: “Blažen komu je pomoć u tebi dok se sprema na svete putove”;

[2] C. Lubich, Riječ za život prosinac 2006.

 

Print Friendly, PDF & Email