RZ0323

Kao djeca svjetlosti hodite; plod je svjetlosti svaka dobrota, pravednost i istina.“ (Ef 5,8-9)

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život u wordu, u pdf-u  i u pdf-u pripravljenom za fotokopiranje u više primjeraka strana 1 strana 2 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji i crno-bijelu 

Pogledajte video zapis za djecu

Riječ za život na video zapisu

 

Pavao piše zajednici u Efezu, velikom i važnom gradu u kojem je živio, krstio i evangelizirao.

Vjerojatno se nalazi u Rimu, u zatvoru, oko 62. godine. Prolazi kroz patnju, ali ipak piše tim kršćanima, ne toliko da riješi probleme zajednice, već da im navijesti ljepotu Božjeg nauma nad Crkvom koja se rađa.

Podsjeća Efežane da su darom krštenja i vjere nekoć bili tama, a sada su svjetlost i potiče ih da se ponašaju dosljedno tome. Za Pavla to znači krenuti na put, stalno rasti u spoznaji Boga ljubavi i njegove volje, započinjanje iz dana u dan. Želi ih stoga potaknuti da u svakodnevnom životu žive u skladu s pozivom koji su primili: da budu nasljedovatelji Oca[1] kao djeca ljubljena: sveti i milosrdni.

 

Kao djeca svjetlosti hodite; plod je svjetlosti svaka dobrota, pravednost i istina.

I mi, kršćani 21. stoljeća, pozvani smo biti svjetlo, no možemo se osjećati neprikladnima, uvjetovanima našim ograničenjima ili opterećenima vanjskim okolnostima.

Kako možemo hodati u nadi, usprkos tami i neizvjesnostima što ponekad znaju ovladati nama?

Pavao nas i dalje ohrabruje: življena Božja Riječ je ta koja nas prosvjetljuje i osposobljava da svijetlimo kao svjetlila[2] u ovom izgubljenom čovječanstvu.

„Kao drugi Krist, svaki muškarac i svaka žena mogu dati doprinos […] na svim poljima ljudskog djelovanja: u znanosti, umjetnosti, politici. […] Ako prihvaćamo njegovu Riječ, sve više se usklađujemo s njegovim mislima, njegovim osjećajima i naukom. Riječ osvjetljava svaku našu aktivnost, dopunjava i ispravlja svaki izraz našeg života. […] Naš ‘stari čovjek’ uvijek je spreman povući se u privatnost, poticati sitne osobne interese, zaboraviti na ljude koji prolaze pored nas, ostati ravnodušan prema javnom dobru, prema potrebama čovječanstva koje nas okružuje. Stoga zapalimo ponovno u našim srcima plamen ljubavi i imat ćemo nove oči kojima ćemo gledati oko sebe.“[3]

 

Kao djeca svjetlosti hodite; plod je svjetlosti svaka dobrota, pravednost i istina.

Svjetlo evanđelja, koje žive pojedinci i zajednice, donosi nadu i jača društvene veze, čak i kada nesreće poput Covida uzrokuju bol i produbljuju siromaštvo.

Na Filipinima je usred pandemije jedna zajednica bila opustošena požarom i mnoge su obitelji sve izgubile. Pripovijeda Jun: „Iako smo siromašni, moja supruga Flor i ja žarko smo željeli pomoći. Podijelio sam tu situaciju sa skupinom bajkera kojoj pripadam, iako sam znao da i oni trpe poput nas. To nije spriječilo moje prijatelje da nešto učine. Prikupili smo konzerve sardina, špagete, rižu i drugu hranu i sve to darovali stradalima u požarima.

Često se moja supruga i ja obeshrabrimo na pomisao što nam budućnost nosi, no uvijek se sjetimo rečenice iz Evanđelja: ‘Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga’[4]. Iako nismo bogati, vjerujemo da uvijek imamo nešto za podijeliti iz ljubavi prema Isusu u drugome i upravo nas ta ljubav potiče da nastavimo iskreno davati i uzdati se u Božju ljubav.”

Riječ je dakle o tome da dopustimo biti prosvijetljeni u dubini srca. Dobri plodovi toga puta – dobrota, pravednost i istina – dragi su Gospodnu i više od bilo kakvih riječi postaju svjedočanstvo dobrog života Evanđelja.

I ne zaboravimo podršku svih onih s kojima dijelimo ovo Sveto putovanje života. Dobro što ga primamo, uzajamno praštanje koje doživljavamo, dijeljenje materijalnih i duhovnih dobara: sve je to dragocjena pomoć koja nas otvara nadi i čini nas svjedocima. Isus je obećao: “I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta”[5].

On, Uskrsli, izvor našeg kršćanskog života, uvijek je s nama u zajedničkoj molitvi i u uzajamnoj ljubavi, kako bi nam zagrijao srca i prosvijetlio razum.

Priredili Letizia Magri i tim Riječi za život

 

 

[1] Usp. Ef 5,1.

[2] Usp. Fil 2,15.

[3]  Usp. C. Lubich, Riječ za život rujan 2005.

[4] Usp. Mk 8,35.

[5] Usp. Mt 28,20.

 

Print Friendly, PDF & Email