RZ1222 rocks-g56de2aa70_1920 a

 

 

„Uzdajte se u Gospodina dovijeka, jer Gospodin je stijena vječna.“ (Iz 26,4)

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život u wordu, u pdf-u i u pdf-u pripravljenom za fotokopiranje u više primjeraka strana 1 i strana 2

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG41222 b i crno bijelu RZG41222 cb

Pogledajte video zapis za djecu: ovdje

Riječ za život na video zapisu: ovdje

 

Riječ za život ovoga mjeseca uzeta je iz bogatog teksta Knjige proroka Izaije, drage kršćanskoj predaji. U njoj čitamo i o navještaju Emanuela, Boga s nama[1] kao i o liku Sluge patnika[2], što je podloga pripovijedanju o Isusovoj muci i smrti.

 

Taj redak iz pjesme zahvalnice prorok stavlja u usta izraelskom narodu kada se, nakon strašne kušnje progonstva, konačno vratio u Jeruzalem. Njegove riječi otvaraju srca nadi, jer vjerna je Božja prisutnost uz Izrael, čvrsta poput stijene; On sâm će podržati svaki napor naroda u građanskoj, političkoj i vjerskoj obnovi.

 

Dok će grad za koji misle da je uzvišen biti sravnjen sa zemljom[3], jer nije sagrađen po naumu Božje ljubavi, onaj izgrađen na stijeni Njegove blizine uživat će mir i blagostanje.

 

„Uzdajte se u Gospodina dovijeka, jer Gospodin je stijena vječna.“

 

Kako je suvremena ta potreba za stabilnošću i mirom! I mi, osobno i kolektivno, prolazimo kroz mračne trenutke povijesti, pod prijetnjom da nas slomi teret neizvjesnosti i straha za budućnost.

 

Kako prevladati napast da se pustimo trenutnim poteškoćama, da se zatvorimo u sebe i gajimo osjećaje sumnjičavosti i nepovjerenja prema drugima?

 

Mi kršćani odgovor zasigurno nalazimo u tome da nam valja hrabro iznova graditi prvo odnos povjerenja s Bogom. On je u Isusu postao naš bližnji na stazama života, pa i onim mračnim, uskim, zavojitim i strmim.

 

No ta vjera ne znači pasivno čekanje. Naprotiv, od nas se traži da se pokrenemo, da budemo kreativni i odgovorni pokretači izgradnje „novoga grada“, temeljenog na zapovijedi uzajamne ljubavi; grada otvorenih vrata, koji sve prihvaća, osobito „uboge i nevoljne“[4] jer oni su oduvijek miljenici Gospodnji.

 

Sigurni smo da ćemo na tom putu imati brojne suputnike, muškarce i žene koji u svom srcu njeguju univerzalne vrijednosti solidarnosti i dostojanstva svake osobe te poštuju stvoreno, naš „zajednički dom“.

 

„Uzdajte se u Gospodina dovijeka, jer Gospodin je stijena vječna.“

 

U španjolskom selu Aljuceru cijela se zajednica posvetila izgradnji bratskih odnosa kroz oblike otvorenog i uključivog sudjelovanja. Oni kažu: „U ljeto 2008. godine osnovali smo kulturnu udrugu s ciljem provođenja različitih vrsta naših aktivnosti i suradnje s drugim lokalnim udrugama, u svrhu promicanja prostora za dijalog i međunarodnih humanitarnih projekata.

 

Već smo prve godine priredili večeru solidarnosti za projekt Bratstvo s Afrikom. Time smo financirali stipendije mladih Afrikanaca koji su se obvezali raditi u svojoj zemlji najmanje pet godina. Na večerama se obično okupi oko dvjesto osoba, uz suradnju trgovaca i drugih udruga.

 

Drago nam je što već godinama surađujemo s još jednom udrugom. Zajedno organiziramo godišnju manifestaciju, otvorenu osobama iz svijeta kulture, glazbe, slikarstva i književnosti, ali i predstavnicima svijeta politike, ekonomije i medicine. Svima njima je to prilika da podijele životna iskustva i najdublje motive svoga odabira.“[5]

 

„Uzdajte se u Gospodina dovijeka, jer Gospodin je stijena vječna.“ (Iz 26,4)

 

U očekivanju smo Božića. Pripremajmo se za njega prihvaćajući već sada Isusa u njegovoj Riječi.

 

Na stijeni Riječi valja graditi i zemaljski grad: “Utjelovimo ju, učinimo ju svojom, kušajmo kakvu životnu snagu oslobađa u nama i oko nas, ako ju živimo. Zaljubimo se u Evanđelje do te mjere da se dopustimo preobraziti u njega i prelijevati ga na druge. […] Više nećemo živjeti mi, Krist će se oblikovati u nama. Doživjet ćemo slobodu od samih sebe, od svojih ograničenosti, od svoga ropstva. Ali to nije sve, vidjet ćemo širenje revolucije ljubavi koju će Isus, slobodno živeći u nama, pobuditi u našem društvenom tkivu.“[6]

 

Letizia Magri

 

1  Usp. Iz 7,14 i Mt 1,23.

[2] Usp. Iz 52,13-53, 12.

[3]  Usp. Iz 26,5.

[4] Usp. Iz 26,6.

[5]  Iskustvo je preuzeto sa stranice www.focolare.org.

[6]  C. Lubich, Riječ za život, rujan 2006.

 

 

Print Friendly, PDF & Email