RZ0918

 

“Sa svom krotkošću primite usađenu riječ koja ima moć spasiti duše vaše.” (Jak 1,21)

 

Ovdje možete preuzeti prezentaciju RZ0918

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG40918b i crno-bijelo RZG40918cb

 

Riječ za život ovoga mjeseca uzeta je iz teksta pripisanog Jakovu, istaknutom liku Jeruzalemske crkve. On kršćaninu preporučuje dosljednost između vjerovanja i djelovanja.

U početnom dijelu poslanice ističe se bitan uvjet: osloboditi se od svake zlobe kako bismo primili riječ Božju i dopustiti da nas ona vodi, kako bismo hodali prema punome ostvarenju kršćanskoga poziva.

Riječ Božja ima posve osobitu snagu: ona je stvaralačka, proizvodi plodove dobra u pojedincu i u zajednici, gradi odnose ljubavi između svakoga od nas i Boga te između ljudi.

Ona je već usađena u nas, kaže Jakov.

 

“Sa svom krotkošću primite usađenu riječ koja ima moć spasiti duše vaše.”

 

Kako? Sigurno zato što je Bog još kod stvaranja izgovorio odlučujuće riječi: čovjek je Njegova slika. Svako ljudsko stvorenje je Božje “ti”, pozvano na postojanje zato da dijeli njegov život ljubavi i zajedništva.

No kršćane ucjepljuje u Krista sakrament krštenja, Riječ Božja koja je ušla u ljudsku povijest.

Stoga je u svaku osobu On položio sjeme svoje Riječi koja ga poziva na dobro, na pravednost, na sebedarje i na zajedništvo. Prihvaćeno i uzgajano s ljubavlju, u svome “tlu”, to je sjeme sposobno donositi život i plodove.

 

“Sa svom krotkošću primite usađenu riječ koja ima moć spasiti duše vaše.”

 

Mjesto gdje nam Bog jasno govori je Biblija, a kršćanima su vrhunac Evanđelja. Potrebno je primiti Njegovu riječ kroz predano čitanje Svetoga pisma, a živeći ju možemo vidjeti i njezine plodove.

Možemo slušati Boga i u dubini našega srca, gdje često primjećujemo napade mnogih “glasova”, mnogih “riječi”: slogane i prijedloge, životne uzore, kao i brige i strahove. Ali kako prepoznati Riječ Božju i dati joj prostora da živi u nama?

Potrebno je razoružati srce i “predati se” Božjem pozivu, kako bismo se oraspoložili za slobodno i odvažno slušanje Njegova glasa, često najtišega i posve nenametljivoga.

Taj nam glas govori da izađemo iz samih sebe i da se uputimo putovima dijaloga i susreta, s Njim i s drugima, te nas poziva na suradnju da učinimo čovječanstvo ljepšim i da se svi sve više prepoznajemo braćom.

 

“Sa svom krotkošću primite usađenu riječ koja ima moć spasiti duše vaše.”

 

Riječ Božja ima moć preobraziti našu svakodnevicu u priču oslobođenja od tame zla, osobnoga i društvenoga, ali ona očekuje naš osobni i svjesni pristanak, koliko god bio nesavršen i krhak.

Naši osjećaji i naše misli sve će više nalikovati Isusovima, u nama će se osnažiti vjera i nada u Božju Ljubav, dok će se naše oči i naše ruke otvarati potrebama braće.

Ovako je predlagala Chiara Lubich 1992. godine: “U Isusu se vidjelo duboko jedinstvo između Njegove ljubavi prema Ocu nebeskome i ljubavi prema braći ljudima. Postojala je krajnja dosljednost između Njegovih riječi i Njegova života. A to je oduševljavalo i privlačilo sve ljude. Takvi trebamo biti i mi. Moramo s djetinjom jednostavnošću primati Isusove riječi i provoditi ih u praksu u svoj njihovoj čistoći i sjaju, u njihovoj snazi i korjenitosti, kako bismo bili učenici kakve nas želi On, jednaki Učitelju: drugi Isusi rašireni po svijetu. Ima li za nas veće i ljepše avanture?”[1]

 

Letizia Magri

 

[1] C. Lubich, Come il Maestro, in «Città Nuova» 36 (1992/4), p. 33.

 

 

Print Friendly, PDF & Email