RZ0921b

 

„Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj.“ (Mk 9, 35)

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život u wordu i u pdf formatu pripravljenom za fotokopiranje u više primjeraka strana 1 i strana 2

Ovdje možete preuzeti prezentaciju Riječ za život – rujan 2021. 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG40921 b i crno bijelu RZG40921 cb

Pogledajte video zapis za djecu: ovdje 

Riječ za život na video zapisu: ovdje  

 

Dok su s Isusom hodali prema Kafarnaumu, učenici su među sobom živo raspravljali. Kad ih je Isus upitao o čemu su razgovarali, nisu imali hrabrosti odgovoriti, možda zato što ih je bilo stid jer su pokušavali ustvrditi tko je među njima najveći.

Isus je više puta govorio o svom otajstvenom susretu s patnjom, ali Petru i ostalima je to bio pretežak govor da bi ga razumjeli i prihvatili. Tek nakon Isusove smrti i uskrsnuća otkrit će tko je On uistinu: Sin Božji koji daje život iz ljubavi.

Upravo zato da im pomogne doista biti njegovim učenicima, Isus sjeda, poziva ih k sebi i otkriva pravu narav evanđeoskog prvenstva:

 

„Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj.“

 

Usprkos slabostima i strahovima učenika, Isus je u njih imao povjerenja i zvao ih da ga slijede, da dijele njegovo poslanje služenja svima. Tako sveti Pavao potiče kršćane u Filipima: „Nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih! Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu.“[1] Služiti, ne kao rob koji je prisiljen raditi svoj posao, već kao slobodna osoba koja velikodušno daruje svoje sposobnosti i svoje snage, koja se ne zauzima u korist neke skupine ili neke strane, već svih onih kojima je potrebna njezina pomoć, bez iznimke i bez predrasuda.

To je i poziv nama danas, da imamo otvoren um i srce za prepoznavanje potreba drugih i brigu oko njih, da budemo aktivni u izgradnji autentičnih ljudskih odnosa, da svoje talente dobro iskoristimo za opće dobro, započinjući svakoga dana iznova, usprkos našim neuspjesima. To je poziv da sebe stavimo na posljednje mjesto i sve potičemo prema jedinoj mogućoj budućnosti: sveopćem bratstvu.

 

„Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj.“

 

Komentirajući ovu Isusovu rečenicu, Chiara Lubich je predložila kako je možemo pretvoriti u konkretan život: „Odabirući s Isusom posljednje mjesto u bezbrojnim prilikama koje nam pruža svakodnevni život. Povjerena nam je neka istaknuta dužnost? Ne mislimo da smo ‘netko i nešto’, ne dajmo prostora umišljenosti i oholosti. Sjetimo se da je najvažnije ljubiti bližnjega. Iskoristimo novonastalu situaciju kako bismo bolje služili bližnjemu. Ne zaboravimo brinuti za naizgled male stvari, za osobne odnose, izvršavati svakodnevne obveze, pomagati roditeljima, gajiti mir i sklad u obitelji, brinuti za odgoj djece… Sjetimo se da kršćanstvo, kako god bilo, znači ljubiti i to posebno ljubiti posljednje. Ako tako budemo živjeli, naš će život biti neprestana izgradnja Kraljevstva Božjega na zemlji. Za takvo je nastojanje Isus obećao sve ostalo u izobilju: zdravlje, dobra, obilje svega… što ćemo dijeliti s drugima i tako mnogima postati ruke Božje Providnosti.»[2]  “Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj.”

 

Briga za zajednički dom osobito je aktualno služenje općem dobru koje možemo dijeliti s mnogim ljudima diljem svijeta. Godinama je to snažna tema za zajedničko kršćansko svjedočenje.  Podsjetimo da i ove godine sve veći broj crkava mjesec rujan započinje proslavom Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, koja traje do 4. listopada, kada završava Vrijeme stvorenoga.

U jednoj takvoj prigodi zajednica iz Taizèa je predložila ovu molitvu: „Bože ljubavi, dok ostajemo u tvojoj prisutnosti, daj nam shvatiti neizmjernu ljepotu svega što si stvorio, svega što dolazi od tebe, tvoje neiscrpne samilosti. Uvećaj našu pažnju prema drugima i svemu stvorenome. Nauči nas otkriti vrijednost svega i učini nas nositeljima mira u ljudskoj obitelji.“[3]

 

Letizia Magri

 

 

[1] Fil 2, 3-5.

[2]  C. Lubich, Riječ za život, rujan 1985.

[3] Usp. https://www.taize.fr/it_article24642.html.

 

 

Print Friendly, PDF & Email