Slide_WoL_Jan2018

 

“Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči.” (Izl 15,6)

 

Ovdje možete preuzeti prezentaciju RZ0118

 

Riječ za život ovoga mjeseca podsjeća na stih Mojsijeva hvalospjeva, ulomak iz Staroga zavjeta u kojemu Izrael veliča Božju intervenciju u svojoj povijesti. Tom se pjesmom naviješta Njegovo odlučno djelovanje za spas naroda, na dugom putu od oslobođenja od egipatskog ropstva do dolaska u Obećanu zemlju.

Na tom je putu bilo poteškoća i patnje, ali se on ostvaruje pod sigurnim Božjim vodstvom, a uz suradnju nekih ljudi – Mojsija i Jošue, koji se stavljaju u službu Njegova spasenjskoga nauma.

 

“Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči.”

 

Kada mi mislimo na moć, lako ju povezujemo sa silom vlasti, koja često uzrokuje zlostavljanja i sukobe među ljudima i među narodima. Naprotiv, riječ Božja nam otkriva da je prava moć ljubav, kako se očitovala u Isusu. On je prošao kroz sva ljudska iskustva, sve do smrti, kako bi nam otvorio put oslobođenja i susreta s Ocem. Zahvaljujući Njemu očitovala se moćna Božja ljubav prema ljudima.

 

“Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči.”

 

Ako pogledamo sami sebe, moramo iskreno priznati naše ograničenosti. Ljudska krhkost u svim izrazima – tjelesnom, moralnom, psihološkom i društvenom – nepobitna je stvarnost.

No upravo tu možemo doživjeti Božju ljubav. On želi sreću svim ljudima, njegovoj djeci, pa je zato uvijek spreman ponuditi svoju snažnu pomoć onima koji se blago predaju u njegove ruke kako bi gradili opće dobro, mir, bratstvo.

Ova je rečenica mudro izabrana za obilježavanje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Koliko li smo patnje bili kadri nanijeti jedni drugima kroz stoljeća, iskapajući podjele i sumnje, dijeleći zajednice i obitelji.

 

“Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči.”

 

Imamo potrebu u molitvi tražiti milost jedinstva kao dar Božji. Istodobno se možemo i ponuditi da budemo njegovo oruđe ljubavi u izgradnji mostova. Prigodom jednoga skupa u Ekumenskom vijeću crkava, u Ženevi 2002., Chiara Lubich bila je pozvana ponuditi svoje razmišljanje i svoje iskustvo. Među ostalim je rekla: “Dijalog se odvija ovako: prije svega se postavljamo na razinu našeg partnera, tko god on bio; potom ga slušamo stvarajući u nama potpunu prazninu. Tako drugoga primamo u sebe i shvaćamo ga. Budući da smo ga slušali s ljubavlju, drugi je raspoložen čuti i našu riječ.”[1]

Ovoga mjeseca iskoristimo naše svakodnevne kontakte kako bismo učvrstili ili obnovili odnose poštovanja i prijateljstva s ljudima, obiteljima ili skupinama koje pripadaju drugim crkvama.

A zašto ne proširiti našu molitvu i naše djelovanje i na nesporazume unutar naše crkvene zajednice, kao i u politici, u civilnom društvu, u obitelji? Tako ćemo i mi s radošću moći posvjedočiti:

 

“Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči.”

 

Letizia Magri

 

 

[1] Usp. C. Lubich, Jedinstvo i Isus raspeti i napušteni, temelj duhovnosti zajedništva, Ženeva, 28. listopada 2002.

 

 

Print Friendly, PDF & Email