RZ0123 salvation-2292499_1920

 

„Učite se dobrim djelima: pravdi težite.“ (Iz 1,17)

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život u wordu , u pdf-u i u pdf-u pripravljenom za fotokopiranje u više primjeraka strana 1 i strana 2

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji i crno bijelu

Pogledajte video zapis za djecu:

Riječ za život na video zapisu: ovdje

 

Riječ života za siječanj uzeta je iz prvog poglavlja Knjige proroka Izaije. Ta je rečenica odabrana za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana koja se od 18. do 25. siječnja obilježava diljem sjeverne zemljine hemisfere. Tekstove je pripremila skupina kršćana iz Minnesote, iz Sjedinjenih Američkih Država[1]. Pitanje pravde goruća je tema. Nejednakosti, nasilje i predrasude rastu u tkivu društva koje ima teškoće u svjedočenju kulture mira i jedinstva.

 

Izaijino vrijeme nije bilo bitno drugačije od našega. Ratovi, pobune, trka za bogatstvom i moći, idolopoklonstvo i odbacivanje siromašnih doveli su do toga da je izraelski narod skrenuo s pravoga puta. Prorok vrlo oštrim riječima poziva svoj narod na obraćenje, naznačujući put kojim će se ponovno vratiti izvornom duhu saveza što ga je Bog sklopio s Abrahamom.

 

„Učite se dobrim djelima: pravdi težite.“

 

Što znači učiti se dobrim djelima? Moramo biti otvoreni za učenje. To zahtijeva napor s naše strane. U našem svakodnevnom hodu uvijek postoji nešto što trebamo razumjeti, poboljšati, možemo iznova započeti ako smo pogriješili.

 

Što znači težiti pravdi? Ona je poput blaga kojem valja težiti, željeti ga, cilj je našeg djelovanja. Prakticiranje pravde pomaže nam naučiti činiti dobro. To znači razumjeti volju Božju koja je naše dobro.

 

Izaija nudi stvarne primjere. Bogu su posebno dragi potlačeni, siročad i udovice, jer su nezaštićeni. On poziva svoj narod da se stvarno brine za druge, osobito za one koji ne mogu ostvariti svoja prava. Pobožnost, obredi, žrtve i molitve nisu mu ugodni ako nisu popraćeni traženjem i prakticiranjem dobra i pravde.

 

„Učite se dobrim djelima: pravdi težite.“

 

Ova nas riječ života potiče na pomoć drugima, na pozoran pogled, na konkretno pomaganje potrebitima. Naš hod obraćenja traži da otvorimo srce, um i ruke osobito prema onima koji trpe.

 

„Želja i traženje pravde oduvijek su upisani u čovjekovu savjest, sam Bog ih je utisnuo u njegovo srce. No unatoč postignućima i napretku kroz povijest, koliko li je još daleko puno ostvarenje Božjega plana! Ratovi koji se i danas vode, kao i terorizam i etnički sukobi, znak su društvenih i ekonomskih nejednakosti, nepravde, mržnje. […] Bez ljubavi, poštovanja pojedinca, osjetljivosti prema njegovim potrebama, osobni odnosi mogu biti uljudni, ali mogu postati i birokratizirani, nesposobni dati odlučne odgovore na ljudske potrebe. Bez ljubavi nikada neće biti istinske pravde, podjele dobara između bogatih i siromašnih, pažnje usmjerene na jedinstvenost svakog muškarca i žene i na konkretnu situaciju u kojoj se nalaze.”

 

„Učite se dobrim djelima: pravdi težite.“

 

Živjeti za ujedinjeni svijet znači preuzeti rane čovječanstva kroz male geste koje mogu pomoći u izgradnji obitelji čovječanstva.

 

Jednog dana J. iz Argentine slučajno je sreo ravnatelja instituta na kojem je predavao i koji ga je bezrazložno otpustio. Kada ga je ravnatelj prepoznao, pokušao ga je izbjeći, no J. mu je pošao u susret. Pitao ga je za novosti, a ravnatelj mu je ispričao o teškoćama kroz koje prolazi u posljednje vrijeme, o tome kako živi u drugom gradu i kako traži posao. J. mu je ponudio pomoć i sljedeći dan je među svojim poznanicima proširio vijest da traži posao za jednu osobu. Odgovor je stigao brzo. Kada je ravnatelj dobio vijest o ponudi za novi posao, jednostavno nije mogao vjerovati! Prihvatio je posao, duboko zahvalan i dirnut činjenicom da se upravo onaj kojem je jednom dao otkaz, konkretno pobrinuo za njega.

 

J. je potom dobio „stostruko“ jer su mu baš tada bila ponuđena dva radna mjesta koja je priželjkivao još od početka studija. I sam je bio zadivljen i dirnut tom konkretnom Božjom ljubavlju[2].

 

Priredili Patrizia Mazzola i tim Riječi za život

 

[1] U Minneapolisu, gradu u Minnesoti, 2020. Godine ubijen je George Floyd. To ubojstvo bilo je povod za nastanak pokreta koji se zalaže za uklanjanje svakog oblika rasne diskriminacije.

[2] Preuzeto i prilagođeno iz knjižice Evanđelje dana, Città Nuova, godina VIII., br. 1, siječanj-veljača 2022.

 

 

Print Friendly, PDF & Email