RZ0719

 

„Besplatno primiste, besplatno dajte!“ (Mt 10,8)

 

Taj snažni poziv Isus u Matejevu evanđelju upućuje svojim sljedbenicima, svojim “izaslanicima”.

On je osobno susreo izgubljeno i patničko čovječanstvo i sažalio se nad njim.

Zato želi po apostolima umnožiti svoje djelo spasenja, ozdravljenja i oslobođenja. Oni su se okupili oko Isusa, slušali su njegove riječi i primili poslanje, svrhu njihova života. Zato su krenuli na put svjedočiti Božju ljubav prema svakome čovjeku.

 

„Besplatno primiste, besplatno dajte!“

 

Što su besplatno primili da bi to morali dati?

Kroz riječi, geste, Isusove odabire i sav njegov život apostoli su iskusili Božje milosrđe. Unatoč njihovim slabostima i ograničenjima, primili su novi zakon ljubavi i uzajamnog prihvaćanja.

Nadasve su primili dar koji Bog želi dati svim ljudima: samoga sebe, svoje društvo na putovima života, svoje svjetlo za njihove odabire. To su neprocjenjivi darovi, koji nadmašuju svaku našu sposobnost uzvrata, doista besplatni.

Dani su apostolima i svim kršćanima kako bi potom postali kanali tih dobara prema svima onima koje svakodnevno susreću.

 

„Besplatno primiste, besplatno dajte!“

 

U listopadu 2006. Chiara Lubich je pisala:

„U čitavom evanđelju Isus poziva na davanje: davanje siromasima, onome koji što zaište, koji hoće pozajmicu; davanje jesti gladnome, gornje haljine onome koji traži od nas donju; besplatno davanje. On sam je dao prvi: zdravlje bolesnima, oprost grješnicima, život svima nama. Sebičnom nagonu da se materijalno osiguramo On suprotstavlja velikodušnost; usredotočenju na vlastite potrebe pozornost prema drugome; kulturi posjedovanja kulturu davanja […]. Riječ za život ovoga mjeseca može nam pomoći da iznova otkrijemo vrijednost svakoga našeg djela: od kućanskih poslova do rada u polju ili u radionici, obavljanja uredskih poslova, školskih zadataka, kao i odgovornosti na građanskom, političkom i vjerskom području. Sve se može pretvoriti u pažljivo i brižno služenje. Ljubav će nam dati nove oči kako bismo vidjeli što je drugima potrebno i izašli im ususret, maštovito i velikodušno. Koji su plodovi takvoga ponašanja? Dobra će početi kružiti jer ljubav doziva ljubav. Radost će se umnožiti jer ‘veća je radost u davanju nego u primanju’[1].“[2]

Upravo to je ispričala Vergence, djevojčica iz Konga: „Krenula sam u školu doista gladna. Putem sam susrela strica i on mi je dao novac da kupim sendvič. No nešto dalje vidjela sam veoma siromašnog čovjeka. Odmah sam pomislila kako ću njemu dati taj novac. Prijateljica koja je bila sa mnom rekla mi je da to ne činim, nego da mislim na sebe. No ja sam u sebi rekla: sutra ću već naći nešto za jelo, a on? Tako sam njemu dala novac za moj sendvič i doživjela sam veliku radost u srcu.“

 

„Besplatno primiste, besplatno dajte!“

 

Isusova logika i logika Evanđelja uvijek je primati da bismo dijelili, nikada ne gomilati za sebe. To je i poziv svima nama da prepoznamo ono što smo primili: snagu, talente, sposobnosti, materijalna dobra i to damo u službu drugih.

Po mišljenju ekonomista Luigina Brunija besplatnost je dimenzija koja može popratiti svako djelovanje. Zato ona nije „gratis“, štoviše upravo je suprotno jer besplatnost nije cijena jednaka ništici, nego je beskonačna cijena, na koju se može odgovoriti samo drugim činom besplatnosti.[3]

Besplatnost dakle nadilazi tržišnu logiku, logiku konzumerizma i individualizma i otvara nas dijeljenju, društvenosti, bratstvu, novoj kulturi davanja.

Iskustvo potvrđuje da je bezinteresna ljubav prava provokacija, s pozitivnim i neočekivanim posljedicama, koje se šire poput mrlje ulja i u društvo.

To se dogodilo u Filipinima s jednom inicijativom započetom 1983. godine.

U to vrijeme politička i društvena situacija u zemlji bila je vrlo teška i mnogi su se zauzimali za pozitivno rješenje. Jedna skupina mladih odlučila je dati svoj doprinos na originalan način: otvorili su svoje ormare i izvukli što im nije bilo nužno potrebno. Sve su prodali na tržnici rabljenih stvari i dobili mali kapital. Njime su započeli od ništice socijalni centar i nazvali ga Bukas Palad, što na njihovom jeziku znači „otvorenih ruku“. Nadahnula ih je rečenica iz Evanđelja: „Besplatno primiste, besplatno dajte!“ (Mt 10,8) i postala moto njihove inicijative.

Pridružilo im se nekoliko liječnika koji su svoj profesionalni doprinos ponudili bez interesa. I mnogi drugi otvorili su srce, ruke i vrata kuća.

Tako je započela i razvila se široka socijalna akcija u korist najsiromašnijih koja još i danas nudi usluge u raznim gradovima Filipina. Najvažniji cilj koji su ovih godina dostigli i konsolidirali je taj da korisnici projekta postaju protagonisti vlastitog izbavljenja.

Oni doista pronalaze svoje ljudsko dostojanstvo i grade odnose poštovanja i solidarnosti. Svojim primjerom i svojom zauzetošću prate i mnoge druge na putu izlaska iz siromaštva i preuzimanja odgovornosti za jedan novi suživot za sebe i svoje obitelji, za svoje gradske četvrti i zajednice, za svijet.[4]

 

Letizia Magri

 

 

 

[1] Dj 20, 35;

[2] C. Lubich, Riječ života, listopad 2006., Novi svijet br. 10/2006.

[3] Usp. http://www.edc-online.org/it/pubblicazioni/articoli-di/luigino-bruni.

[4] http://bukaspaladfoundation.org.

Print Friendly, PDF & Email