RZ1118

 

Ovdje možete preuzeti prezentaciju Riječ za život – studeni 2018.

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji  RZG41118b i crno-bijelo RZG41118cb 

 

 

“Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom.”

 

Koliko puta čujemo kucanje na našim vratima? Može to biti pismonoša, susjed, sinovljev prijatelj, ali i neznanac… Što li hoće? Je li razumno otvoriti i pustiti u kuću nekoga koga dobro ne poznajemo?

Pa ipak nas ova Božja riječ, uzeta iz Knjige otkrivenja, poziva na prihvaćanje neočekivanoga gosta.

Autor ove Knjige, vrlo poučne za kršćane, ovdje piše staroj Crkvi u Laodiceji u ime Gospodina Isusa, umrloga i uskrsloga iz ljubavi prema svakome ljudskom stvorenju.

Piše s autoritetom koji proizlazi iz te ljubavi: hvali, ispravlja, poziva na prihvaćanje velike pomoći koju će sam Gospodin ponuditi toj zajednici vjernika, budu li spremni prepoznati njegov glas i “otvoriti mu vrata”.

 

“Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom.”

 

Danas kao i onda čitava je kršćanska zajednica pozvana prevladati strahove, podjele i lažne sigurnosti, kako bi prihvatila Isusov dolazak. On se svakoga dana predstavlja u različitim “odijelima”: u svakodnevnim patnjama, u poteškoćama oko vlastite dosljednosti, u izazovima pred važnim životnim odabirima, ali nadasve u licu brata i sestre koje susrećemo na putu.

To je i osobni poziv da se “zadržimo” s Isusom u trenutku intimnosti, kako to činimo s prijateljem, u tišini večeri, sjedeći za istim stolom; najprikladniji trenutak za dijalog koji zahtijeva slušanje i otvorenost.

Utišavanje buke uvjet je za prepoznavanje i slušanje Njegova glasa, Njegova Duha, koji je jedini sposoban ukloniti naše strahove i otvoriti vrata našega srca.

Chiara Lubich ovako je izložila jedno svoje iskustvo: “Treba ušutkati sve u sebi kako bismo u svojoj nutrini otkrili glas Duha. Taj glas treba izvući, kao što se izvlači dijamant iz blata: očistiti ga, pokazati i u pravo vrijeme darovati, jer je Ljubav, a Ljubav treba dati. To je kao Vatra koja u dodiru sa slamom ili nečim drugim, gori, inače se gasi. Ljubav u nama treba rasti i prelijevati se.”[1]

Papa Franjo kaže: “Duh Sveti je dar. Ulazi u nas i donosi roda, kako bismo ga mi potom mogli dati drugima. […] Stoga je upravo značajka Duha Svetoga decentralizirati se od našega “ja” kako bismo se otvorili “nama” – zajednici: primiti da bismo dali. Nismo mi u središtu: mi smo sredstvo toga dara za druge.”[2]

 

“Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom.”

 

U uzajamnoj ljubavi, tipičnoj za evanđelje, i kršćani mogu biti svjedoci Božje nazočnosti u povijesti i u našim danima, kao On i s Njim.

Kada je počeo priliv migranata u jedan granični prostor, neki su čuli kucanje na svojim vratima. Pripovijeda Delia: “Jednoga toploga nedjeljnog popodneva vidjela sam kako na nogostupu ispred mojega bara sjedi mnogo mama sa svojom djecom koja su plakala od gladi. Pozvala sam ih unutra i objasnila im da ću djeci besplatno dati jesti. Mame su se stidjele jer nisu imale novca, ali ja sam ustrajala i one su prihvatile. Glas o tome se pročuo nadaleko i danas je moj lokal postao bar za migrante, većim dijelom muslimane. Mnogi me zovu “mama Afrika”. Svoje dosadašnje klijente s vremenom sam izgubila. Tako je prostorija predviđena za društvene igre ostarjelih osoba postala dvorana za djecu, gdje oni mogu pisati i igrati se. U jednom kutu se nalazi stol za previjanje beba, kako bismo izišli u susret majkama, a prostorija se ponekad pretvara u dvoranu za učenje talijanskoga jezika. Sve to nije bio moj izbor nego potreba da ne okrenem glavu na drugu stranu. Zahvaljujući migrantima upoznala sam mnogo osoba i udruga koje me podržavaju i pomažu mi ići dalje. Kad bih morala opet započeti, ponovno bih to učinila. Meni je važno DARIVATI!”

Svi smo pozvani primiti Gospodina koji kuca kako bismo zajedno s Njim izašli ususret ljudima koji su nam blizu.

Sam će Gospodin svojom nazočnošću učiniti sebi prostora u našemu životu.

 

Letizia Magri

 

 

[1] C. Lubich, Duh Sveti je Ljubav,  12. rujna 1949, u Emisiji CH, lipanj 2006.;

[2] Papa Franjo, Generalna audijencija, Rim 6. lipnja 2018.

 

 

Print Friendly, PDF & Email