“Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!” (2Kor 5,20)

 071428066

 .     .

“Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!” (2Kor 5,20)

 

Ove riječi su poticaj sv. Pavla Korinćanima nakon velikog navještaja, središta čitavog evanđelja: Bog je u Kristu svijet sa sobom pomirio (usp. 2Kor 5,19).

Na križu, smrću svoga Sina, Bog nam je dao najviši dokaz svoje ljubavi. Po Kristovu križu On nas je pomirio sa sobom.

Ova temeljna istina naše vjere danas je više nego aktualna. Tu objavu očekuje čitavo čovječanstvo. Da, Bog je svojom ljubavlju blizak svima i žarko ljubi svakoga. Našem je svijetu potreban taj navještaj, no mi ga možemo dati ako ga najprije naviještamo samima sebi, dotle da se osjećamo okruženi tom ljubavlju, pa i onda kada nas sve upućuje na suprotno.

 

“Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!”

 

Vjera u Božju ljubav ne može ostati zatvorena u nutrini pojedinca, kako to dobro objašnjava Pavao: Bog nam je dao zadatak da vodimo druge pomirenju s njim (usp. 2Kor 5,18). Zato svaki kršćanin ima veliku odgovornost svjedočiti Božju ljubav prema njegovim stvorenjima. Kako?

Sve naše ponašanje trebalo bi potvrditi vjerodostojnost istine koju naviještamo. Isus je jasno rekao da se prije nego što prinesemo dar na žrtvenik trebamo najprije izmiriti s našim bratom ili sestrom, ako oni imaju što protiv nas (usp. Mt 5,23-24).

To vrijedi nadasve unutar naših zajednica: obitelji, skupina, udruga, crkava. Pozvani smo srušiti sve prepreke što prijete slozi među ljudima i narodima.

[…]

 

“Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!”

 

“Umjesto Krista” znači na njegovom mjestu. Zamjenjujući Njega, živeći s Njim i kao On, ljubiti se kako nas je On ljubio, bez zatvaranja i predrasuda, otvoreni uočavanju i poštivanju pozitivnosti našega bližnjega, spremni dati život jedni za druge. To je Isusova zapovijed u najvišem smislu, znak raspoznavanja kršćana, na snazi i danas kao u vrijeme prvih Kristovih sljedbenika.

Živjeti ovu Riječ života znači postati miritelji.

Tako će svaka naša gesta, svaka naša riječ, svaki naš stav – ako su natopljeni ljubavlju – biti kao Isusovi. Bit ćemo kao i On nositelji radosti i nade, sloge i mira, svijeta pomirenog s Bogom koji sve stvoreno očekuje (usp. 2Kor 5,19).

Chiara Lubich

 [1] Objavljena u Novi svijet br 1/1997.

Print Friendly, PDF & Email