RZ0518

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG40518b i crno-bijelo RZG40518cb

 

“Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost.” (Gal 5,22)

 

Apostol Pavao piše kršćanima pokrajine Galacije, koji su od njega primili navještaj evanđelja, ali ovdje im prigovara da nisu razumjeli značenje kršćanske slobode.

Za izraelski narod sloboda je bila Božji dar. On ih je izbavio od egipatskoga ropstva, poveo ih u novu zemlju i s njima sklopio savez uzajamne vjernosti.

Isto tako Pavao odlučno potvrđuje da je kršćanska sloboda Isusov dar.

On nam daruje mogućnost, po Njemu i kao On, postati sinovima Božjim koji je Ljubav. Nasljedujući Oca kako nas je Isus poučio[1] i to nam pokazao[2] svojim životom, i mi možemo naučiti isti stav milosrđa prema svima, dajući se u službu drugima.

Za Pavla je taj prividni nesmisao “slobode služenja” moguć po daru Duha što ga je Isus dao čovječanstvu svojom smrću na križu.

Upravo nam Duh daje snagu izaći iz zatvora naše sebičnosti – s njezinim teretom podjela, nepravde, izdaja, nasilja – i vodi nas prema pravoj slobodi.

 

“Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost.”

 

Osim što je dar, kršćanska sloboda je i obveza. Nadasve je to obveza da primimo Duha u naše srce, dajući mu prostora i prepoznavajući njegov glas u nama.

Pisala je Chiara Lubich: “[…] Moramo nadasve postati sve više svjesni prisutnosti Duha Svetoga u nama. U našem srcu nosimo ogromna blago, ali nismo toga dovoljno svjesni. […] Potom, da bismo njegov glas čuli i slijedili, moramo reći ‘ne’  […] napastima, prekinuti s njihovim prijedlozima; ‘da’ zadatcima koje nam je Bog povjerio; ‘da’ ljubavi prema svim bližnjima; ‘da’ kušnjama i poteškoćama koje susrećemo… Ako tako učinimo, Duh Sveti će nas voditi dajući našem kršćanskom životu onaj okus, onu snagu, onu borbenost, onaj sjaj koje mora imati ako je autentičan. Tada će i oni koji su uz nas primijetiti da nismo samo djeca maše ljudske obitelji, nego djeca Božja.”[3]

Duh Sveti nas zove da uklonimo same sebe iz središta naših zabrinutosti kako bismo primili, slušali i dijelili duhovna i materijalna dobra, praštali ili se pobrinuli za razne osobe u različitim situacijama što ih svakodnevno živimo.

Taj nam stav omogućuje doživjeti tipičan plod Duha: rast naše čovječnosti prema pravoj slobodi. On pomaže da u nama dođu do izražaja i da se razviju sposobnosti i darovi koji bi zauvijek ostali pokopani i nepoznati kad bismo se povukli u sebe.

Zato je svako naše djelo prigoda koju ne treba izgubiti kako bismo rekli “ne” ropstvu i egoizmu i “da” slobodi ljubavi.

 

“Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost.”

 

Tko u srcu primi djelovanje Duha, pridonosi izgradnji pozitivnih ljudskih odnosa po svim svojim svakodnevnim aktivnostima, obiteljskima i društvenima.

Poduzetnik, suprug i otac Karlo Colombino ima jedno poduzeće na sjeveru Italije[4].

Od šezdeset zaposlenika, otprilike jedna četvrtina nisu Talijani, a neki od njih za sobom imaju dramatična iskustva. Novinaru koji ga je intervjuirao ispričao je: “I radno mjesto može i mora promicati integraciju. Bavim se recikliranjem građevinskog materijala i imam odgovornost prema okolišu, na području gdje živim. Prije nekoliko godina kriza nas je teško pogodila. Što učiniti: spasiti poduzeće ili osobe? Pokrenuli smo neke ljude, razgovarali smo s njima, tražili što bezbolnija rješenja, ali bilo je dramatično, dotle da noću nisam mogao spavati. Taj posao mogu učiniti dobro ili manje dobro. Pokušavam ga učiniti što bolje. Vjerujem u pozitivnu zarazu idejama. Poduzeće koje misli samo na  promet i na brojeve, ima budućnost kratkoga daha. U središtu svake aktivnosti je čovjek. Vjernik sam, uvjeren da spoj dobrog poslovanja i solidarnosti nije utopija.”

Zato pokrenimo odvažno naš osobni poziv na slobodu, u okružju gdje živimo i radimo.

Tako ćemo omogućiti Duhu da dotakne i obnovi živote mnogih drugih osoba oko nas, gurajući povijest prema obzorima “radosti, mira, velikodušnosti, dobrohotnosti…”

 

Letizia Magri

 

 

 

[1] Mt 5,43-48; Lk 6,36;

[2] Mk 10,45;

[3] Usp. C. Lubich, Possediamo un Tesoro, Città Nuova, 44, [2000], 10, p. 7.

[4] Poduzeće djeluje u sastavu AIPEC-a, talijanskog udruženja poduzetnika koji prianjaju uz Ekonomiju zajedništva, ekonomski model temeljen na vrijednostima solidarnosti i uzajamnosti. Vidi http://www.edc-online.org

Print Friendly, PDF & Email