RZ0419 a

 

Ovdje možete preuzeti  Riječ za život u pdf formatu 

Ovdje možete preuzeti prezentaciju Riječ za život – travanj 2019. 

Ovdje pogledajte video zapis Riječ za život – travanj 2019.

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG40419 b  i crno-bijelo RZG40419 cb  

 

 

„Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge.“ (Iv 13,14)

 

Podsjećajući na posljednje časove provedene s Isusom prije Njegove smrti, evanđelist Ivan postavlja u središte pranje nogu apostolima. Na starom je Istoku to bio znak dobrodošlice prema gostu pristiglom prašnjavim putovima, a obično ga je vršio jedan od sluga.

Upravo zato učenici u prvom trenutku odbijaju prihvatiti tu gestu od njihova Učitelja, ali On im na kraju pojašnjava:

 

„Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge.“

 

Tom tako znakovitom slikom Ivan nam otkriva čitavo Isusovo poslanje. On, Učitelj i Gospodin, ušao je u ljudsku povijest kako bi susreo svakog muškarca i svaku ženu, kako bi nam služio i vratio nas susretu s Ocem.

Iz dana u dan, tijekom cijeloga svojega zemaljskog života, Isus se lišavao svakoga znaka svoje veličine. A onda se pripravljao dati svoj život na križu. I upravo je tada predao svojim učenicima, kao svoju ostavštinu, riječ koja mu je najviše draga:

 

„Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge.“

 

To je jasan i jednostavan poziv. Svi ga možemo razumjeti i odmah ga provesti u praksu, u svakoj situaciji, u svakom društvenom i kulturnom kontekstu.

Kršćani primaju objavu Božje Ljubavi po Isusovu životu i njegovim riječima. Oni imaju „dug“ prema drugima: nasljedovati Isusa prihvaćajući braću i služeći im, kako bi oni potom bili navjestitelji Ljubavi. Kao Isus: najprije konkretno ljubiti a potom tu gestu popratiti riječima nade i prijateljstva.

A svjedočanstvo je utoliko učinkovitije koliko usmjeravamo našu pozornost prema siromašnima, u duhu besplatnosti, ali odbacujući stavove sluganstva prema onima koji imaju moć i prestiž.

I pred složenim i tragičnim situacijama, koje su nam nedokučive, ima nešto što možemo i moramo učiniti da bismo doprinijeli dobru: „zaprljati ruke“, ne očekujući nagradu, velikodušno i odgovorno.

Uz to, Isus traži od nas da svjedočimo Ljubav ne samo osobno, u našim životnim okruženjima, nego i kao zajednica, kao narod Božji, kojemu je temeljni zakon uzajamna ljubav.

 

„Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge.“

 

Nakon tih riječi Isus nastavlja: Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih… Ako to znate, blago vama budete li tako i činili![1]

Komentirajući tu rečenicu iz Evanđelja, Chiara Lubich je zapisala: „[…] ‘Blago vama…’ Uzajamno služenje, uzajamna ljubav kojoj nas Isus uči ovom zbunjujućom gestom, jedno je od Njegovih blaženstava. […] Kako ćemo onda živjeti tu riječ tijekom ovoga mjeseca? Nasljedovanje koje Isus od nas traži ne sastoji se u doslovnom ponavljanju njegove geste, iako je moramo imati uvijek pred sobom kao svijetli i neusporedivi primjer. Nasljedovati Isusa znači razumjeti da mi kršćani imamo smisla ako živimo za druge, ako naš život shvaćamo kao služenje braći, ako sav naš život postavimo na tom temelju. Onda ćemo ostvariti ono što je Isusu najviše pri srcu. Pogodit ćemo u srce evanđelja. Bit ćemo doista blaženi.“[2]

 

Letizia Magri

 

 

[1] Iv 13,15-17

[2] C. Lubich, Riječ života, travanj 1982., in Parole di Vita, a cura di Fabio Ciardi (Opere di Chiara Lubich 5, Città Nuova, Roma 2017), pp. 233, 235.

Print Friendly, PDF & Email