RZ0223

 

„Ti si Bog koji me vidi.“ (usp. Post 16,13)

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život u wordu, u pdf-u , i u pdf-u pripravljenom za fotokopiranje u više primjeraka strana 1 i strana 2 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji i crno bijelu

Pogledajte video zapis za djecu

Riječ za život na video zapisu

 

Redak Riječi života ovoga mjeseca uzet je iz Knjige postanka. Izgovorila ga je Hagara, Sarina robinja dana Abrahamu za ženu, jer Sara nije mogla imati djece i osigurati potomstvo. Kada je Hagara saznala da je trudna, osjetila je prezir prema svojoj gospodarici. Sara je s njom loše postupila, pa je pobjegla u pustinju. I upravo se ondje događa jedinstveni susret između Boga i žene koja dobiva obećanje potomstva slično onome koje je Bog dao Abrahamu. Dijete će se roditi i zvat će se Jišmael, što znači „Bog je uslišao“, jer je uzeo Hagarinu tjeskobu i podario joj potomstvo.

 

„Ti si Bog koji me vidi.

Hagarina reakcija odražava misao uobičajenu u drevnom svijetu da ljudska bića ne mogu izdržati preblizak susret s božanskim. Hagara je iznenađena i zahvalna što je preživjela taj susret. Ona doživljava Božju ljubav upravo u pustinji, povlaštenom mjestu gdje se može doživjeti osobni susret s Njim. Hagara osjeća Njegovu prisutnost. Osjeća da je ljubi Bog koji ju je „vidio“ u toj bolnoj situaciji, Bog koji brine i ljubavlju obasipa svoja stvorenja. „On nije odsutan Bog, dalek, ravnodušan prema sudbini čovječanstva, kao ni prema sudbini svakoga od nas. Doživljavamo to mnogo puta. On je ovdje sa mnom, uvijek je sa mnom, zna sve o meni i dijeli svaku moju misao, svaku radost, svaku želju, sa mnom nosi svaku brigu, svaku kušnju moga života.“[1]

 

„Ti si Bog koji me vidi.“

Ova Riječ života oživljava sigurnost i daje nam utjehu: nikada nismo sami na našem putu, Bog je tu i ljubi nas. Ponekad se, poput Hagare, osjećamo strancima na ovoj zemlji ili tražimo načine da pobjegnemo od teških i bolnih situacija. Ali moramo vjerovati u Božju prisutnost i naš odnos s Njime koji nas oslobađa, ohrabruje i uvijek nam omogućava da krenemo iz početka.

To je bilo iskustvo P. koja je sama proživjela razdoblje pandemije. Ona pripovijeda: „Od početka potpunog zatvaranja svake djelatnosti u našoj zemlji, sama sam kod kuće. Fizički nemam nekoga s kime bih mogla podijeliti ovo iskustvo i trudim se ispuniti dan kako mogu. No kako dani prolaze, postajem malodušna. Navečer teško zaspim. Izgleda da se više ne mogu izvući iz ove noćne more. Međutim, osjećam snažno da se moram potpuno prepustiti Bogu i vjerovati u njegovu ljubav. Ne sumnjam da me njegova prisutnost prati i hrabri u ovim mjesecima samoće. Preko malih znakova što mi dolaze preko braće shvaćam da nisam sama. Tako smo jednom preko interneta slavili rođendan prijateljice, a odmah potom mi je susjeda donijela komad torte.“

 

„Ti si Bog koji me vidi.“

Čuvani Božjom prisutnošću i mi možemo biti glasnici Njegove ljubavi. Mi smo zapravo pozvani vidjeti potrebe drugih i pomoći našoj braći u njihovim pustinjama, dijeliti njihove radosti i njihove tuge. Valja nam držati otvorene oči prema čovječanstvu u koje smo i sami uronjeni.

Možemo zastati i približiti se onima koji traže smisao i odgovor na mnoga životna pitanja: prijateljima, obitelji, poznanicima, susjedima, kolegama na radnom mjestu, osobama s materijalnim poteškoćama i odbačenima od društva.

Možemo se prisjetiti dragocjenih trenutaka kada smo susreli Božju ljubav i ponovno otkrili smisao svog života i podijeliti ih s drugima.

Možemo se zajedno suočiti s poteškoćama i u pustinjama kroz koje prolazimo otkriti prisutnost Boga u našoj povijesti. On nam pomaže s pouzdanjem nastaviti svoj put.

 

Priredili Patrizia Mazzola i tim Riječi za život

 

 

[1] C. Lubich, Riječ za život, srpanj 2006.

 

Print Friendly, PDF & Email