Doriana Zamboni (Dori), jedna od prvih sljedbenica Chiare Lubich, stigla je u Očev dom u nedjelju 26. prosinca

 

Dori Zamboni

“Pišem (diktirajući) o svom sjećanju na vas. Ruka me više ne služi, ali u mislima molim za sve vas, malo pomalo kako mi dolazite u sjećanje, s vašim radostima, s vašim bolima i problemima.” To je početak pisma što ga je Dori napisala prije nekoliko dana, za Božić 2015., svojim dragim prijateljima, svima koje je upoznala tijekom svoga života i do kojih je željela stići u čitavom svijetu.

Doriana Zamboni, poznata kao Dori, rođena je u Trentu u Italiji 1926. godine. Susrela je Chiaru kada je još bila sasvim mlada. Išla je u srednju školu i odlazila je kod Chiare na satove filozofije. Bilo je to godine 1943., kada je započela duhovna avantura iz koje je nastao Pokret fokolara.

Chiara-e-DoriU svom je pismu nastavila: “Gospa i Isus će vam pomoći i po mojoj molitvi. Isus je rekao: ‘Ištite i dat će vam se…’ Premda ne poznajem vaše potrebe, polažem ih u Njezino srce kako biste ostali vjerni ljubavi prema Isusu napuštenom na križu.” Ta je vjernost bila oznaka Dorina života. Upravo je njoj Chiara 24. siječnja 1944. prvoj povjerila svoju intuiciju o Isusovoj najvećoj boli, boli napuštenosti na Križu, koja će uskoro postati tajna i okosnica Chiarina života i onih koji će slijediti njezin put.

Rečenicu iz Evanđelja “Ostanite u mojoj ljubavi” (Iv 15,9) Chiara je odabrala da joj bude vodilja u životu. Ona je najbolje odražavala i njezino biće. U toj ljubavi, ukorijenjenoj u Bogu, Dori je putovala svijetom kako bi svjedočila i branila ideal jedinstva: 1956. bila je u Francuskoj, 1965. u Engleskoj, 1971. u Belgiji, otvarajući nove fokolare ali i nove putove ekumenizma i dijaloga s kulturom. Pratila je tisuće osoba na njihovom ljudskom i duhovnom putu. Godine 1976. utemeljiteljica Fokolara povjerila joj je praćenje grane Božjih dragovoljaca (laika zauzetih u društvu) i razvoj pokreta Novo čovječanstvo.

Bila je u skupini koja je 1956. godine započela časopis i izdavačku kuću Citta nuova. Njezino se ime nalazi među prvima na tim stranicama. Dori je uvijek, do posljednjih dana, ohrabrivala i podržavala rad uredništva.

Compleanno-di-Silvana-2014“Gdje god bili, sjetite se mene, jer moje se zdravlje pogoršava i preporučam se u vaše molitve, da mi pomognu na ovom usponu… Osjećam da ste svi uza me i da mi želite pomoći podnositi i darivati što mi Bog šalje”, piše nadalje Dori. Okružena ljubavlju i molitvama do posljednjeg trenutka, 26. prosinca ujutro blago je preminula.

Predsjednica Maria Voce o tome je obavijestila sve članove Pokreta fokolara izrazivši zahvalnost za njezin život i pozvavši da se uključimo u molitvu.

Sprovodni obredi održat će se u Centru Mariapoli u Castel Gandolfu u ponedjeljak 28. prosinca u 10.30 sati.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email