Protiv struje

 

Primjećujući kako je u povijesnom razdoblju zastrašujuće odsutna Marija, Chiara ustvrđuje kako ju mladi naraštaji malo poznaju ili je uopće ne poznaju pa ju zato ne ljube i ne stavljaju na njezino mjesto. Osim što ju predlaže kao prosvjednicu na vjersko-društvenoj razini, tj. na političko-ekonomskom području, Chiara predlaže mladima da u svome osobnom životu hodaju s Marijom protiv struje, koliko god ih to koštalo, osobito na području čistoće.

 

Najveći razlog zašto je Marija zaboravljena mislim da je činjenica što se, kao i u najmračnijim povijesnim razdobljima, rasplamsala oluja na moralnom području, koja pod najrazličitijim izgovorima iskorjenjuje svaki zakon, ruši sva ograničenja, navodeći sve razloge kako bi opravdala najnenormalnija iskustva, kako bi u čovjeku istaknula ne duh po kojemu se razlikuje i čini ga sličnim anđelima, nego tijelo koje ga pridružuje životinjama.

Zato je Marija, nazvana djevicom u najvišem smislu, Marija koju je Bog očuvao od svakoga grijeha […], u ovome stoljeću, a osobito u ovome naraštaju, takav znak protivljenja, tako gorući kontrast, tako živi prijekor, da se danas o njoj očito ne želi govoriti. Štoviše, netko tko o njoj govori riskira da bude ušutkan i proglašen nazadnim i zatucanim te postane nepopularan.

Ali ako su mnogi mladi danas uvučeni u tu orgiju nemoralnosti što potiskuje Mariju daleko, sve dotle da iščezne i sjećanje na nju, možda više nije istina da ona, oličenje, utjelovljenje zakona Božjega koji osuđuje grijeh, pa i onaj nečisti, da je ona živa u nebu, proslavljena od Boga zbog svoje izvanredne kreposti? Možda više nije istina, jer svijet tako misli, da ona gore u nebu ima srce kojim ljubi svakoga od nas toplom ljubavlju Majke?

I ako je to istina, hoće li GEN dopustiti da ga odvuče struja koja izgleda da sve zahvaća samo zato što neke stvari svi već čine?

Ne! Ako revolucija znači ostvariti pravednost, ona traži da se zauzme jasan smjer: ići protiv struje, koliko god to stajalo […].

Jeste li pali? Vratite se Bogu po Mariji. Pokajte se u svom srcu za ono što ste učinili, možda zavedeni uvjerenjima većine, i vratite se Mariji s mišlju da joj vratite i mnoge druge.

 

(Iz govora mladima, Rocca di Papa 29. prosinca 1972.)

 

 

Print Friendly, PDF & Email