http://fokolar.hr/ja-imam-sveNa današnji dan 29. listopada Crkva slavi spomendan blažene Chiare Luce Badano

 

Ch Luce 3Danas 29. listopada obilježava se po peti put blagdan blažene Chiare Luce Badano (29. listopada 1971. – 7. listopada 1990). Preminula je u dobi od samo 18 godina, od sarkoma kostiju, najgoreg od svih tumora.

Rođena nakon 11 godina čekanja, Chiara Badano živjela je svoje djetinjstvo i mladost kao i mnogi mladi njezine dobi. Lijepa, simpatična i radosna bila je nekonformist u usporedbi s modom njezina vremena. Voljela je život, sport, prijatelje. Ipak, imala je nešto što ju je činilo posebnom: uspijevala je doista provoditi u praksu evanđelje, u trenucima radosti, a još više u patnji i prihvaćanju bolesti koju je ubrzo prihvatila kao dar, sa sigurnošću da ju Bog neizmjerno ljubi i da odlučuje što je za nju najbolje. Za vrijeme svoga života više je puta ponavljala: “Ako to želiš ti, Isuse, želim i ja”, s rijetkom sposobnošću da zrači vedrinu i mir svima koji bi joj se približili. Prijatelje i roditelje snažno se doimalo stanje njezine duše, osobito u najtežim danima, jer je znala reći: “Tjelesno sam veoma trpjela, ali duša je pjevala”. Ili kad se probudila nakon teške, bolne noći u bolnici: “Mama, noć je bila strašna, ali ni jedan trenutak nije prošao uzalud, sve sam prikazala Isusu”. Prianjanje uz Božji naum sazrijevalo je u njoj od trećeg razreda osnovne škole, zahvaljujući Chiari Lubich, Ch Luce Sassello utemeljiteljici Pokreta fokolara. Ona je objasnila da je Bog-Ljubav jedini ideal koji ne umire, koji nijedna bomba ne može srušiti.

Chiara Luce Badano proglašena je blaženom 25. rujna 2010. Od tada se primjer njezina života proširio izvanrednom snagom, posebice među mladima.

Sjećanja na taj izvanredan događaj vrlo su živa. Bilo je to ostvarenje pisma koje je Chiara Luce uputila svojim prijateljima: “U trenu sam izašla iz vašeg života. Oh, kako sam željela zaustaviti taj brzi vlak koji me sve više udaljavao! (…) Ali sada se osjećam zahvaćena u predivan naum koji mi se postupno razotkriva.”

 

Ch Luce roditeljiŽelimo podsjetiti na ostvarenje “predivnog nauma” koji je Chiara Luce utjelovila u svom životu s nekoliko riječi njezinih roditelja Marije Terese i Ruggera.

 

Jeste li ikada pomislili, u posljednjim mjesecima njezinog života, da je među vama svetica?

Maria Teresa: Ne, nikada nismo pomislili na to, niti na tren. Živjeli smo u stalnoj  “izvanrednoj normalnosti”, iako je Chiara već bila nepokretna i prikovana uz postelju. To je sigurno bila milost koju tada nismo imali vremena u potpunosti ni primijetiti, ali živjeli smo ju svaki dan. Milost se nastavljala i kasnije a nastavlja se danas. Ako smijem tako reći, Chiarina specijalnost je u tome što se nije posvetila u velikim patnjama (iako ih je bilo), nego u radosnoj ljubavi prema Bogu.

 

Ch Luce knjiga Ruggero: Sjećajući se razdoblja Chiarine bolesti ne možemo a da svaki put ne ponovimo kako su te dvije godine u našem životu bile uistinu najviše blagoslovljene od Boga.

 

 

Print Friendly, PDF & Email