Franjina 2021 (2)

 

Međunarodni pokret Franjina ekonomija, nastao nakon poziva pape Franje mladim ekonomistima cijeloga svijeta da rade na promjeni ekonomskog sustava, okupio je svoje sljedbenike 2. listopada u Asizu. S gradom svetoga Franje putem interneta povezale su se skupine mladih na svih pet kontinenata. Jedna od njih bili su i mladi i podupiratelji Franjine ekonomije iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Oni su zakazali svoj sastanak u Križevcima 2. i 3. listopada.

 

Vidljiva je bila radost susreta uživo male skupine kreativnih entuzijasta nakon što su kroz godinu redovito komunicirali putem interneta. Nakon pozdrava i uvodne riječi sestre Antonije Čobanov, slijedilo je dinamično upoznavanje i predstavljanje jednih drugima. Odmah se izgradilo radosno zajedništvo koje se produbilo kroz narednu radionicu.

 

Sudionici su se postavili u krug, a jedan od njih imao je u ruci klupko špage. Nakon što je odgovorio na postavljena pitanja o osobnoj zauzetost u Franjinoj ekonomiji, dodao bi klupko sljedećem, držeći pri tome početak špage. Tako se nastavilo, a na kraju se stvorila mreža u kojoj je svatko držao po jedan dio koji se nije smio pustiti jer bi mreža pala. Bila je to slika koliko je svatko važan u ovom globalnom projektu.

 

Franjina 2021 (10)U osvrtu na proteklu godinu ustvrđeno je da je bila puna ideja i aktivnosti. Prvi ostvareni projekt je mrežna stranica na hrvatskom jeziku www.franjinaekonomija.hr . Svjetlost dana ugledala je u vrlo kratkom vremenu zahvaljujući volonterskom radu i velikodušnoj potpori podupiratelja. Budući da su članovi Franjine ekonomije iz raznih gradova Hrvatske i BiH, najprikladniji način susreta je onaj virtualni koji se protekle godine održavao svakog drugog četvrtka u mjesecu: jednom je to bilo izvješće o radu a jednom molitva. Nadalje, pratila su se predavanja svjetskih stručnjaka putem webinara, a organiziran je i jedan webinar na hrvatskom jeziku. Ovoga su ljeta dvije naše studentice sudjelovale u ljetnoj školi FE u Baaru u Švicarskoj, o čemu je izvijestila Ana Filipan. Jedna od važnih značajki škole je to što su profesori i voditelji radionica bili svih 5 dana na raspolaganju mladima za pitanja i razgovore na stručne teme. Takvo međugeneracijsko zajedništvo plodno je tlo za rast inovativnih ideja i budućih ostvarenja.

 

Peter Fabjan istaknuo je prošlogodišnje sudjelovanje na prvom festivalu socijalnog nauka Crkve u Zagrebu, kao i suradnju s Hrvatskim katoličkim sveučilištem koja je već započela i nastavit će se. Franjina ekonomija predstavljena je i u Novoj Biloj u BiH, a za nju se zanima i sveučilište u Mostaru. Na susretu je dotaknuta i tema zadrugarstva kao prikladnog modela za konkretno poduzetničko djelovanje te mogućnost stvaranja unije za etično kreditiranje.

 

Studentice Pamela i Ivana predstavile su Franjinu ekonomiju na susretu Frame u Splitu, a potom su održale radionice na temu kako upravljati novcem. Mladi su bili oduševljeni jer su kroz zabavu naučili nešto novo i korisno.

 

Na susretu je bilo riječi i o organizaciji Franjine ekonomije u Hrvatskoj. Svi su se složili da je potreban tim koji će koordinirati daljnji rad i već su izložene neke ideje kako ga formirati.

 

U subotu popodne sudionici su putem interneta pratili prijenos globalnog događaja iz Asiza. Ponuđeno je mnogo zanimljivih poticaja i konkretnih iskustava Franjine ekonomije s raznih krajeva svijeta. Video zapis cijelog programa nalazi se na poveznici: https://youtu.be/BelppJIDCI8?t=10340

 

Program iz Asiza završio je video porukom pape Franje u kojoj on podsjeća mlade da su upravo oni možda posljednja generacija koja nas može spasiti od samouništenja. Izrazio je nadu da će oni moći koristiti svoje darove kako bi ispravili greške iz prošlosti i usmjerili nas prema novoj, solidarnijoj, održivoj i uključivoj ekonomiji. Ponovno ih je pozvao da vrate bratstvo u središte ekonomije.

 

Susret u Križevcima završio je u nedjelju zajedničkom svetom misom i zahvalom za primljene darove.

 

 

Franjina 2021 (9)

Print Friendly, PDF & Email