Susret Pokreta ĐakovoU nedjelju, 16. veljače 2014. u župnoj dvorani Župe Svih svetih u Đakovu održan je mjesečni susret mladih Djela Marijina – Pokreta fokolara. Posebna radost bila je nazočnost gostiju iz Križevaca, iz centra Faro, te iz Zagreba i Slavonskog Broda koji su došli darovati iskustva življene Riječi. Svojim prisustvom susret Fokolara uveličao je i nadbiskup đakovačko–osječki, mons. Đuro Hranić te župni vikar Josip Levaković. Mons. Hranić je istaknuo kako su unutar župne zajednice – zajednice zajednicâ, redoviti susreti dragocjeni i važni za život svake zajednice, napose njezinih pojedinih članova.

Pokret fokolara okarakterizirao je kao vrlo zdrav i respektabilan crkveni pokret koji vrlo mnogo čini na planu pastorala mladih, braka i obitelji, pedagogije i kineziologije te ekonomije, i to ne  samo na unutarcrkvenom području, nego i izvan njega, na ekumenskom i međureligijskom planu, gradeći tako mostove jedinstva među svim ljudima svijeta. Izrazio je zahvalnost za njegovanje zajedništva i tihu prisutnost u životu župe Svih svetih u Đakovu.

Susret je nastavljen srdačnim druženjem i zajedničkim posjetom znamenitostima grada Đakova, među kojima je i samostan Milosrdnih sestara sv. Križa te njihova samostanska crkva Presvetog Srca Isusova. Goste je dočekala s. Deodata Kočonda, uputila ih je u povijest samostana i crkve te im pokazala i samostanski muzej s vrijednim eksponatima. Članovima pokreta zanimljiv je bio prikaz kako su sestre nekada pekle kruh, kupale bolesnike, šivale, izrađivale fotografije. “Muzej govori o životu sestara, njihovoj povijesti te su sestre skupljanjem ovih stvari prikazale kakav je nekada bio život u samostanu”, pojasnila je s. Deodata.

Susret Pokreta Đakovo2 Uslijedio je posjet Dječjem vrtiću „Sunčev sjaj – Nazaret“ koji se nalazi u sklopu samostana, gdje je dobrodošlicu poželjela s. Jelica Đuzel te Udruzi za psiho-socijalne potrebe „Amadea“ čija vrata je otvorila s. Rastislava Ralbovsky. Mladi fokolari imali su priliku pogledati izložbu s.Margarite Gašparovskye pod nazivom „Govor školjki“. Članovi Pokreta fokolara iz drugih krajeva izrazili su želju za ponovnim susretom u Đakovu, a zajedno su istaknuli da ohrabreni ovim zajedničkim susretima, s više žara i hrabrosti odlučuju živjeti kršćansko bratstvo u svojoj svakodnevnici.

Suzana Vujinović

Print Friendly, PDF & Email