07102020-Bože Radoš a

 

Članovi Djela Marijina – Pokreta fokolara s područja Varaždinske biskupije posjetili su 7. siječnja 2020. varaždinskog biskupa Božu Radoša koji je svoju biskupsku službu započeo 24. studenoga 2019. Tako je tradicionalni božićni prijem iskorišten za bolje međusobno upoznavanje i predstavljanje Pokreta fokolara.

 

Predstavnice Pokreta, uz duhovnog asistenta fra Vjekoslava Kocijana iz Varaždina, u radosnom, obiteljskom ozračju, prenijeli su biskupu Boži svoja osobna iskustva i plodove življenja koje su proteklih godina živjeli kao temeljne vrijednosti u svojim obiteljima, na međuobiteljskim, župnim i društvenim razinama, nadahnute karizmom utemeljiteljice Pokreta fokolara Chiare Lubich.

 

Također su informirali biskupa da je 10. studenoga 2019. godine zatvorena biskupijska faza kauze za Chiarinu beatifikaciju i kanonizaciju, te da je 7. prosinca 2019. godine započelo obilježavanje 100. obljetnice Chiarina rođenja s ciljem upoznavanja njezinog ideala prema Isusovoj molitvi „Da svi budu jedno“. Obljetnica će se nizom događanja obilježavati tijekom cijele 2020. godine.

 

Biskup Bože pozorno je saslušao iznesene činjenice o Pokretu fokolara kojeg i sam poznaje preko nekih osoba i svećenika i složio se da je to „karizma karizmi“ – ona se  nalazi u temelju djelovanja i pomaže u življenju vlastite primarne karizme, ona je ta koja objedinjava različite karizme, pokrete i udruge oko istog cilja i zajedničkih vrijednosti kako na mjesnim tako i na višim razinama. Podržao je i ohrabrio predstavnike Djela u konkretnom življenju vjere „izlazeći ususret drugima, pružajući ruku koja dajući, i sama prima zauzvrat, koja takvim pristupom širi vlastitu osobnost i nadahnjuje druge“.

 

Na kraju susreta, predstavnici Djela zahvalili su biskupu na prijemu i izrazili spremnost za nastavak rada na ujedinjavanju i povezivanju katoličkih udruga u duhu Pokreta fokolara.

 

 

Print Friendly, PDF & Email