Kad su Chiaru Lubich upitali u čemu je tajna Chiare Luce, odgovorila je: Chiara Luce je riskirala život za veliki ideal, najveći: za Boga. Povjerovala je u Njegovu ljubav i iz trenutka u trenutak pokušala živjeti Božju volju. A to možemo učiniti i mi, to Bog traži i od nas. Nad svakim od nas, Bog ima predivan plan i želi ga ostvariti. Taj se plan ostvaruje tijekom života kao predivno putovanje kroz otajstva života, smrti, boli, radosti, da bi se potom zaključio u vječnosti, u Bogu.
Chiara Luce je na tom putovanju susrela Chiaru Lubich i taj je susret korjenito preobrazio njezin život. Zašto? Zato što je Chiara Lubich imala hrabrosti predložiti joj svoj predivan ideal, svoj veliki ideal, i tražiti od nje da ga živi u cjelovitosti, bez popusta, sve do izbora Isusa Napuštenoga. Zato je Chiara Lubich omogućila Bogu da od Chiare Luce učini ono blistavo remek-djelo koje nam danas Crkva vraća na dar kao uzor kao primjer, životnu suputnicu, svjedoka, jamstvo da je svetost moguća jer ju je ona dostigla. I ne samo da je moguća, nego da se cilj svetosti podudara s ciljem sreće. Najveće sreće, na što je nedavno podsjetio Papa mlade u Velikoj Britaniji.
Sada se vraćamo našim domovima, obogaćeni i željni novosti, velikih djela. Živjeli smo presnažne trenutke. Živjeli smo ih zajedno.
Odlazimo nakon što smo otkrili nešto predivno: otkrili smo da se sve može promijeniti, mogu se promijeniti naši odnosi, može se promijeniti način na koji se suočavamo s radostima, kako se suočavamo s bolima. Može se promijeniti! Otkrili smo da se može dogoditi jedna revolucija, da moramo pomoći da dođe do te revolucije, da se ne možemo pomiriti s malim, da se ne možemo prepustiti banalnostima, da moramo u svijetu pokrenuti revoluciju, revoluciju koja se može sažeti u jednoj riječi: ljubav. Jer Bog je ljubav i želi preplaviti svijet ljubavlju. I otkrili smo da je možemo ostvariti jer smo je vidjeli, večeras smo je vidjeli.
Krenimo zato s ovom novom snagom u srcu, nastavimo trku zajedno s Chiarom Lubich tamo gdje nas Bog želi. Ali krenimo zajedno! Budimo jedni drugima podrška, poticaj, ohrabrenje, utjeha i snaga, kao što je to bila i nastavlja biti zauvijek i za sve Chiara Luce.

 

( Pozdravne riječi Marije Voce na završteku programa prigodom beatifikacije u dvorani “Pavao VI.” 25. rujna 2010.)

Print Friendly, PDF & Email