dav

U petak, 10. ožujka, ugodan prostor Biskupijske dvorane dodatno je zagrijala radost i istinska bračna ljubav. Predstavljena je knjiga “Tajne života u dvoje” Anne i Alberta Friso, koji su članovi Papinskog vijeća za obitelj, ali i odgovorni za pokret Novih obitelji u Djelu Marijinu. Predstavljanjem knjige je  obilježena 9.  godina od prelaska Chiare  Lubich u Nebeski Mariapoli te 50 godina pokreta Nove obitelji.

Ovaj lijepi susret svojim su prisustvom i uvodnom molitvom uveličali preuzvišeni gosp. biskup Josip Mrzljak, prečasni Josip Koprek, voditelj Obiteljskog centra Varaždinske biskupije, naš fra Vjekoslav, naše fokolarine Rezi, Janua i Hanny i mnoge druge osobe kako iz crkve i Pokreta, tako i zainteresirani građani Varaždinske i Međimurske županije.

Knjigu je preporučio, predstavio te vedrim riječima i poticajnim primjerima iz osobnog bračnog života potkrijepio Saša Josip Milec, pozivajući na stalno obnavljanje saveza ljubavi, istinsku komunikaciju, izgradnju duhovne povezanosti, iskrenost i iznad svega – razgovor. „Bog će učiniti veliki dio za nas i naš brak, ali i mi moramo uložiti svoj dio, jer brak nije sprint, nego maraton“, kaže Milec.

Sve ovo posvjedočili su svojim bračnim iskustvima i bračni parovi koji su s nama podijelili svoja iskustva. Prvo su nam Dubravka i Matija Červek, posvjedočili koliko je u kušnjama, osobito fizičke razdvojenosti, važno sjetiti se i obnoviti savez sa vjenčanja, koliko je žrtve potrebno kako bi se uspjelo održati ljubav i poštovanje kakve smo si obećali te kako je razgovor i kvalitetno provođenje zajedničkog vremena njihova tajna.

Ivana i Hrvoje Šlezak svjedočili su i opipljivo radujući se jedno drugomu. Naime, do zadnjeg trenutka mislilo se kako Hrvoje neće stići sa službenog puta. Govorili su o tajni važnosti kontakta sa drugim bračnim parovima i obiteljima. Kaže Ivana. „Stalno treba biti blizu izvora, biti blizu onih – uživo ili onih koji su svoje iskustvo zapisali u knjigama – koji te mogu podići, koji ti ideal braka uvijek drže visoko.“

Otvoreno su progovorili o svakodnevnim poteškoćama i kušnjama pred kojima se nerijetko nađe svaka obitelj. No, oni su posvjedočili da postoji način kako se taj put može olakšati, oplemeniti i produhoviti.

Bračni par Vlatka i Renato Železnjak govorili su o ustrajnom zajedničkom zalaganju koje je neophodno za hod u i prema zajedničkom dobru.

„Svatko od nas je karika u velikom lancu ljubavi. Budući da primamo, mi možemo dati.“ Kažu: „…kada navale sumnje i tjeskobe, one se ne mogu riješiti samo trenutnom odlukom, već je potrebno imati „kapital ljubavi“ koji se gradi polako i ustrajno.“

Svojim bogatim bračnim iskustvom i svima poznatom srdačnošću, Eva i Stipa Balen zaokružili su blok bračnih iskustava na najbolji mogući način. Pokazali su kako otvorenim srcima i u razgovoru s Isusom među nama sve postaje moguće, pa čak i jednostavno.

Ovaj je događaj obogaćen i s nekoliko glazbenih točaka. Damjan Ivanjko (vokal) uz pratnju Dorotee Ilčić “Roža” Domjanić/Lohotka-Kalinksi nadahnuto je otvorio susret. Mali glazbeni intermezzo između samog predstavlajanja knjige i bračnih iskustava poklonila nam je Martina Sabljak (violina) Garedl “Tango”. A mlada Marta Cestar (flauta) izvodeći Bachovu “Ave Mariu” na kraju večeri nježno nam je šapnula čijom se samozatajnom i postojanom ljubavlju trebamo voditi.

Program je spretno i vedro vodila Maja Bobek Ivanjko, čiji je poziv na domjenak i nastavak druženja s radošću prihvaćen.

Marinela Marčetić

 

Knjiga VZ

 

 

Print Friendly, PDF & Email