Chiara-Lubich-obljetnica7U prigodi sedme obljetnice smrti Chiare Lubich (14. ožujka 2008.) pripremaju se brojni događaji – skupovi i seminari, susreti i svete mise u brojnim glavnim gradovima svijeta, kao i u manjim mjestima.
Na mnogim skupovima produbit će se politička vrijednost Chiarine misli i utjecaj karizme jedinstva na politiku, shvaćenu u širokom smislu kao sudjelovanje svih građana u izgradnji svoga grada, svoje države i jedinstva među narodima.
U talijanskom parlamentu 12. ožujka 300 mladih animatora Pokreta fokolara iz čitavoga svijeta vodit će dijalog s predsjednicom Zastupničkog doma Laurom Boldrini, generalnim tajnikom Europskog sveučilišnog instituta Pasqualem Ferrarom i profesorom političke ekonomije sveučilišta Lumsa iz Rima, Luiginijem Brunijem. Istoga dana popodne preko 300 osoba zauzetih u političkom životu i u javnoj upravi sudjelovat će na programu s promišljanjima, svjedočanstvima i dijalogom o osnovnim pokretačkim idejama Chiare Lubich.
U Francuskoj se priprema trodnevni seminar u Strasbourgu od 13. do 15. ožujka na temu bratstva kao političke kategorije, s posebnim naglaskom na pitanja vezana uz grad, u Južnoj Koreji 14. ožujka bit će susret u parlamentu među zastupnicima i osobama zauzetima u javnoj upravi, a razgovarat će se o prijeđenom putu prema politici bratstva započetom prije 10 godina. Istoga dana u Curitibi, u Brazilu, zastupnici, gradonačelnici i građani priređuju forum na temu Političko promišljanje i djelovanje Chiare Lubich.

U Hrvatskoj će se obljetnica obilježiti u više gradova, ove godine s posebnim naglaskom na pokretanje postupka beatifikacije i put svetosti koji je službenica Božja Chiara Lubich otvorila. Svi događaji uključuju i svetu misu zahvalnicu za dar karizme jedinstva i otvaranje procesa beatifikacije. Po svjetlu življenog evanđelja Chiara Lubich nazvana je apostolom dijaloga. Njezino umijeće dijaloga počiva na dijeljenju svakodnevnog života, jer potrebno je krenuti od poznavanja druge osobe kako bismo otkrili veze bratstva koje povezuju sva ljudska bića.
Manifestacije su otvorene svima zainteresiranima.
U Zagrebu, u crkvi Marije pomoćnice na Knežiji, 15. ožujka u 16.15 sati bit će predstavljen lik Chiare Lubich, a potom misa u 17 sati.
Susret u Splitu 15. ožujka u 15.30 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa imat će naslov DIJALOG stil života, uz sudjelovanje zainteresiranih iz čitave Dalmacije. Svetu misu u 17.30 sati predvodit će nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.
U središtu Pokreta fokolara u Križevcima (Račkoga 32) 15. ožujka program počinje u 16.30, a prije toga je misa u katedrali Presvetog Trojstva u 15.30.
U župi sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu 14. ožujka program s naglaskom na temu Chiara i politika počinje u 15 sati, slijedi sveta misa u 18 sati.
U crkvi sv. Jurja u Starom Pazinu 14. ožujka svetu misu u 18 sati predvodit će mons. Ivan Milovan, porečko-pulski biskup u miru, nakon čega će slijediti kratki program.
Obljetnica će biti obilježena u Slavonskom Brodu i Županji, dok se u Osijeku obilježila 8. ožujka u dvorani župe sv. Ćirila i Metoda.

Print Friendly, PDF & Email