Alessandro D'ErricoMarijapoli je posjetio i apostolski nuncij u republici Hrvatskoj, nadbiskup mons. Alessandro D’Errico

 

U središtu Pokreta fokolara Faro u Križevcima, u nedjelju 13. srpnja završen je Marijapoli, jedinstveno iskustvo kršćanskog bratstva od samih njegovih početaka u sjevernoj Italiji četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Sudjelovalo je oko 200 osoba različitih dobi, zvanja, položaja, pristiglih iz mnogih krajeva Hrvatske. Tema ovog petodnevnog okupljanja bila je uzajamna ljubav, Isusova nova zapovijed, promatrana i življena u brojnim nijansama i situacijama. U želji da se potakne međugeneracijsko zajedništvo, program u dvorani svaki je dan pripremala druga skupina. Svjedočanstva, pjesme i igre te brojne interesne radionice bile su dar jednih za druge i prilika za upoznavanje i rast. U petak su svi sudionici otišli na hodočašće u marijansko svetište Molve, a nakon toga razgledali crkvu i galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama.

P1310469Na otvoreni dan, u subotu 12. srpnja, Marijapoli je posjetio apostolski nuncij u republici Hrvatskoj nadbiskup mons. Alessandro D’Errico, uz nazočnost domaćeg biskupa mons. Nikole Kekića. Mons. D’Errico najprije se uključio u program u dvorani, slušajući svjedočanstva obitelji. Potom se obratio nazočnima izrazivši radost što je došao i pronašao obiteljsko ozračje. Želio je doći na marijapoli iz više razloga, a ponajprije zbog “potrebe srca”. Pojasnio je da dobro poznaje Pokret i da u mnogim nuncijaturama svijeta rade fokolarini. Osvrnuo se na svoj boravak u Pakistanu u vrijeme rata, nakon napada na tornjeve blizance u New Yorku, kada je nuncijatura bila jedna od glavnih meta Alkaide. Tada je sudjelovao na marijapoliju u Lahoreu. “Poznajem vatru fokolara koja pokreće vaše nakane, vaš život. Kao papin predstavnik kažem vam: trebate nam! Treba nam netko tko će posvjedočiti da je moguće ljubiti uvijek. Moguće je, iako je jako teško, ljubiti i neprijatelje. Moguće je ljubiti posljednje, periferije svijeta, kao što kaže sv Otac”, nastavio je mons. D’Errico istaknuvši kako pronalazi veliki sklad između pape Franje i utemeljiteljice Fokolara Chiare Lubich. On govori jednostavno kao što je govorila i Chiara, dodao je. Potom je podsjetio kako Papa kaže da je vrijeme nove evangelizacije. “Treba iznova evangelizirati, kako su to činili apostoli. Tu misiju Papa daje onima koji je žele ozbiljno prihvatiti. On kaže: ‘Otvorite vrata. Jer ako je predugo vremena zatvoreno, počinje zaudarati.'”

U emotivnom obraćanju nazočnima, mons D’Errico ih je potom pozvao da preuzmu inicijativu, potvrdivši da svi trebamo zasukati rukave, slušati, moliti, svjedočiti, ići, pokrenuti se. Treba ići radosno. Radošću koja dolazi iz srca, iz sigurnosti da je Isus uskrsnuo. Pozvao ih je da pročitaju Papinu pobudnicu Radost evanđelja u kojoj on piše da sanja drugačiju, misijski opredijeljenu Crkvu, koja se neće zatvarati, koja će ići prema periferijama svijeta, prema siromašnima, posljednjima.

Hoćemo li prihvatiti ovaj san, upitao je na kraju nazočne potvrdivši da je to identičan san koji je imala Chiara.

Print Friendly, PDF & Email