250818149cNagrada “Majka Terezija iz Kalkute” dodijeljena u spomen na Chiaru Lubich

Dvije žene u služenju životu. Vođena tom mišlju vodiljom, u prostorima rimskog Kapitula održana je svečanost dodjele europske nagrade za život “Majka Terezija iz Kalkute” u spomen na Chiaru Lubich. Za uručenje priznanja koje promiču europski Pokreti za život odabran je znakoviti datum, 10. prosinca, točno 63 godine nakon potpisivanja Opće deklaracije o pravima čovjeka.

Obrazloženje nagrade na otvaranju je pročitao predsjednik Pokreta za život Carlo Casini, koji je istaknuo “jasnu i dosljednu obranu života i promicanje prava na život” koju je provodila i uvijek promicala Chiara Lubich, unutar širokog obzora ljubavi prema svakom čovjeku. Istaknuo je kako je Chiara Lubich davala podršku Pokretu za život od njegova nastanka.

Okrugli stol vodio je direktor časopisa  Avvenire Marco Tarquinio, a govorili su bivši predsjednik Vijeća ministara Giuliano Amato, profesori Antonio Maria Baggio i Vincenzo Buonomo, te mađarski ministar za društvene poslove i obitelj Miklos Soltesz. Nazočni su bili predstavnici Pokreta za život iz 15 europskih zemalja.

Gradonačelnik Rima Gianni Alemanno rekao je da su ove dvije žene deklaraciju iz 1948. godine duboko prakticirale u svom životu te navijestio kako je pokrenuo postupak da se jedna ulica talijanskog glavnoga grada nazove po Chiari Lubich.

 Emmaus i Kard. AntonelliNagradu je Mariji Voce uručio kard. Ennio Antonelli, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj. Predsjednica Fokolara istaknula je kako je u Chiari Lubich napor da se založi za zaštitu prava čovjeka proistjecao iz ljubavi prema Bogu i prema svakom čovjeku. “Svi su ljudi Božja djeca, stoga braća međusobno. Chiara je preko 60 godina radila na tome da se u svijetu ostvari sveopće bratstvo, ne toliko razglašavajući prava čovjeka glasom, koliko pobuđujući u što više muževa i žena evanđeoski način života koji za posljedicu ima poštivanje čovjeka i njegovih prava”, rekla je Maria Voce.

Nagradu je 2008. ustanovio Pokret za život, s nakanom da se u Općoj deklaraciji o pravima čovjeka istakne dimenzija života.

Ovo je treća dodjela nagrade. Prva nagrada (2008.) pripisana je spomenu na Jeromea Lejeunea za njegov rad na području genetike, druga je nagrada 2010. dodijeljena Eduardu Veràsteguiu za film “Bella”.

Nagrada Majka TerezijaEuropsku nagradu “Majka Terezija iz Kalkute” spomenuo je papa Benedikt XVI. na završetku molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 11. prosinca, pozdravivši predstavnike Pokreta za život pristigle za tu prigodu iz cijele Europe.

Print Friendly, PDF & Email