Međureligijski susret AlzirOd 2. do 7. lipnja u alžirskom gradiću Tlemcenu održan je kongres muslimana, članova Pokreta fokolara. Svjedočanstvo životnog jedinstva vjernika različitih vjera.

Šest dana proživljenih u prelijepom dijelu grada Tlemcena – prijestolnici islamske kulture za 2011. godinu, bilo je dostatno da se otkrije kako pripadnici različitih vjera mogu živjeti skladno i u jedinstvu.
Četrdesetak članova iz različitih europskih država, među kojima dva iz Hrvatske, dva iz Bosne i Hercegovine, četiri iz Makedonije, a ostali s Bliskog istoka, proživjelo je šest dana s muslimanskom zajednicom Pokreta fokolara iz Alžira koja više od četrdeset i pet godina živi i hrani se duhovnošću jedinstva.
Chiara Lubich je još 1992. godine proročki navijestila da je “rođen muslimanski Pokret fokolara” i upravo su u ozračju življenog jedinstva sudionici kongresa više no ikada iskusili koliko su bile istinite te njezine riječi.
Snimljeni govori Chiare Lubich kao i oni koje smo izravno čuli od nazočnih stručnjaka i teologa, kako islamskih tako i kršćanskih, razjasnili su i pružili odgovore na brojna pitanja o vjeri u jednoga Boga u skladu s Chiarinom karizmom. Brojna svjedočanstva i iskustva nizala su se i obogaćivala popodnevni rad u skupinama. Svi sudionici su vrlo otvoreno, iskreno i slobodno razgovarali o predloženim temama, a upravo je to u svima učvrstilo osjećaj i sigurnost da su dio velike obitelji Pokreta fokolara.
Međureligijski susret Alzir2Na polasku u Alžir nitko nije znao kamo ide i što ga čeka. Nitko nije ni slutio što će doživjeti. A otkrili smo Islam kakvog nam nitko nikada nije predstavio, blizak kršćanstvu, brojne dodirne točke koje će od sad biti temelj zajedničkog hoda. Možda to najbolje potvrđuju dojmovi:
“Iznenadila su me tumačenja islamskih teologa o govoru ljubavi i jedinstva u Kur´anu, jer su toliko slična onima iz Evanđelja. Znači da se slažemo, da su nam polazišta zajednička, potvrđuje da i nas muslimane Bog, po našoj svetoj knjizi, poziva da zajedno gradimo ujedinjeni svijet. Razumio sam da za mene biti musliman znači odgovoriti na poziv da gradim zajedništvo sa svim ljudima, bez obzira na razlike.”
“Susreo sam se s Kur´anom i s islamom na potpuno novi način. To je plod međusobne ljubavi i zajedničkog hoda prema Bogu na koji nas je pozvala Chiara. Samo u međusobnoj ljubavi možemo otkriti pravu istinu jedni o drugima.”
Zadnja dva dana su programom bila predviđena za turistički razgled Tlemcena i Orana, gradova koji u sebi skrivaju bogatu vjekovnu kulturu i vjersku baštinu. Nezaboravni trenuci šetnje kroz povijest u kojoj su duboke tragove ostavili najrazličitiji narodi i kulture.
Print Friendly, PDF & Email