rajevo_selo_stoka4_666589S0Vodostaj rijeke Save kod Slavonskog Broda sada već pomalo opada. No proteklih je dana bilo vrlo napeto.

Željka iz Slavonskog Broda nam je napisala:

“Samo je jedan dio Broda evakuiran zbog opasnosti od rušenja nasipa. Ovoga vikenda najviše smo komunicirali mobitelima i društvenim mrežama. Situacija je nabijena emocijama sebedarja, nesebičnosti, solidarnosti. Društvene mreže su pune snažnih riječi ohrabrenja i podrške. Ljudi se nude za pomoć jedni drugima. Onaj tko ništa ne može, sjedi doma i moli. Drugi su, većinom žene, same došle na ideju da kuhaju kavu, donose piće, okrjepu svima koji pune vreće pijeskom. Svagdje je identična slika ljudske obitelji ujedinjene oko jednoga cilja. Kod svih ugroženih s kojima sam pričala probudio se onaj iskonski strah kao u ratnim danima. Isprva smrtni strah, tjeskoba, panika, a onda okretanje Bogu i predanje, potom otkriće da nisi sam…

Redovito smo kontaktirali naše u Županji, jer su oni najbliži stradalom području, a i sami su danima i noćima živjeli sa strepnjom. Smrtni strah je uzmicao pred povjerenjem da Bog neće dopustiti najgore. I zaista, ostali su pošteđeni… Naravno da su se odmah prihvatili organiziranja pomoći. Tako je jedna osoba ustupila kuću svoje strine koja je u domu umirovljenika. Kuća nije sasvim namještena, pa treba svašta. Mi smo se stavili na raspolaganje i pitali obitelj kojoj je kuća ustupljena neka naprave popis potrepština. Odgovorili su da im ništa ne treba, a znali smo da nema npr. televizora. Tada smo shvatili koliki je šok i tuga u njihovim srcima, koliko je potrebno one nenametljive ljubavi koja će sama vidjeti potrebe i na njih primjereno odgovoriti.

Naši u Cerni su svakako uključeni u akcije prihvata i pomoći. Međutim, ponajviše se spremamo za pomoć kad se stiša ova situacija i kad bude moguće vratiti se kući. Kad se povuku političari, kamere i TV ekipe, voda, trebat će puno više… Oni, pak koji pomažu, daju, kao da su se preobrazili. Svi smo otkrili koju radost dobije onaj koji daje!

Pozdrav iz Slavonije do sljedeće prilike.”

Print Friendly, PDF & Email