Za kulturu jedinstvaPredstavljanje sveučilišnog instituta Sophia na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu

Na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu 14. travnja održan je stručni skup u okviru izbornog kolegija “Odgovori na pedagoške izazove: Pedagogija zajedništva i Agazzi metoda” pod naslovom “Interdisciplinarni pristup odgoju – za kulturu jedinstva”, na kojem je sudjelovalo oko 80 studenata, profesora, pedagoga i ostalih interesenata za ovu temu.
Nakon uvodnog obraćanja prof. dr. sc. Ante Bežena, prodekana fakulteta, sudionicima je predstavljen sveučilišni institut Sophia u Loppianu (Firenca), njegove metode, program, i stil. Ključna riječ ovog instituta je ‘jedinstvo’, čulo se kako je Sophia interdiscilpinarni “laboratorij jedinstva”. Studentima se nudi dvogodišnji diplomski studij (eng. master), kojega mogu pohađati svi koji imaju završen komplementarni preddiplomski studij (u Hrvatskoj po Bolonji najčešće trogodišnji), nakon čega dobivaju akademski naziv magistra struke u izabranom području (dva su smjera: teološko-filozofski, i političko-ekonomski).
Uz moderatore Anna Lisu Gasparini i Zdenka Horvata nazočnima su se obratili prof. dr. sc. Giuseppe Argiolas, s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Cagliariju (Sardinija), koji je povezao Ekonomiju zajedništva s pedagogijom, i prof. dr. sc. Giuseppe Milan, profesor Fakulteta odgojnih znanosti Sveučilišta u Padovi, koji je raspravljao o odgoju za kulturu davanja.Navedeno je kako je financijsko-ekonomska kriza manifestacija duhovne krize, i kako je potrebno obnoviti kulturu dijaloga, pri čemu se dijalog sastoji od govora i šutnje, a šutnja se može očitovati u tri dimenzije: šutnja glasa, šutnja pameti, i šutnja kulturalnih korijena. Kao bit, smisao odgoja istaknuta je sintagma ‘biti u dobrom odnosu s drugima’, a čovjek se u ekonomskom ambijentu može odrediti (među ostalim) ovako: “ja jesam onoliko koliko dajem”.
Za kulturu jedinstva2Osobno iskustvo studija iznijele su Jelena Mališa (Pazin) i Ines Silva (Lisabon), koje su prenijele vlastite doživljaje topline i punine multikulturalnog ozračja, te za uobičajeni akademski život atipične bliskosti među studentima i profesorima, što je osobito došlo do izražaja u dijalogu, odnosno nakon što je i publika dobila priliku postavljati pitanja, komentirati i osvrnuti se na sadržaj skupa.
O uspješnoj suradnji Sophie i Učiteljskog fakulteta govori i memorandum o suradnji, kojega su čelnici ovih dviju institucija službeno potpisali krajem 2011. godine, što je svojevrsna garancija i za budući uspješni zajednički rad.

Domagoj Sajter

Print Friendly, PDF & Email