Natale-Emmaus 2019 b

 

Božićna čestitka predsjednice Pokreta fokolara Marije Voce

 

Božić je svake godine dugo očekivani dan, prepun emocija, radosti, lijepih odnosa.

 

Uronjeni u tako vedro i radosno božićno ozračje, često zaboravljamo da je temelj toga blagdana jedan otajstveni, zapanjujući događaj: Bog se priginje i postaje čovjekom, Svemogući postaje slabašnim djetetom, Neograničeni ulazi u ograničenost ljudskoga tijela.

 

Bog to ne čini samo iz solidarnosti, da bi bio blizu nas i dijelio naš život. On ulazi u ljudsko stanje kako bi nam našim jezikom, našim gestama i našim emocijama pokazao svoj život: život Božji koji može spajati polomljeno, zacjeljivati rane i obnavljati odnose.

 

Učinio je to prije 2000 godina, a želi to učiniti i danas.

 

Emmaus mala aZa mjesec dana, 22. siječnja 2020., navršava se sto godina od rođenja Chiare Lubich, utemeljiteljice našeg Pokreta fokolara. I ovom prigodom želim podsjetiti na srž njezine poruke, njezine duhovnosti jedinstva. To je otkriće da se Isus može roditi i danas tamo gdje se dvojica ili trojica uzajamno ljube „onom tipičnom kršćanskom ljubavlju služenja, razumijevanja, sudjelovanja u bolima, u tegobama, u strepnjama i radostima naše braće, ljubavlju koja sve pokriva i sve prašta. Odatle i prijedlog da naši ljudski odnosi postanu jaslice, kolijevka što prima Isusa među nama. On želi promijeniti ovaj naš svijet, danas tako razjedinjen.

 

Moja je želja da ovaj Božić svima bude blagdan duboke radosti i svakodnevnog zauzimanja kako bi našom uzajamnom ljubavlju privukli prisutnost Isusa među nama i tako mu omogućili preobražavati svijet.

 

 

Print Friendly, PDF & Email