CL beatifikacija

 

U nedjelju 10. studenoga zatvorena je biskupijska faza kauze za beatifikaciju i kanonizaciju Chiare Lubich, utemeljiteljice Pokreta fokolara. Katedralu u Frascatiju (Rim), gdje se održalo posljednje zasjedanje biskupijske faze procesa, ispunilo je preko 500 osoba

 

Među sudionicima je bio kardinal Tarcisio Bertone, predsjednica Fokolara Maria Voce, dopredsjednik Jesús Morán, rodbina Chiare Lubich, dvoje predstavnika Pravoslavne crkve, nekoliko gradonačelnika okolnih gradova, svećenici, laici i redovnici te mnogi prijatelji koji su upoznali Chiaru i karizmu jedinstva Pokreta fokolara.

 

CL pecatiranjePred oltarom je stajao stol, a na njemu 75 kutija prikupljene dokumentacije koja će biti predana Kongregaciji za kauze svetaca pri Svetoj stolici, gdje će se nastaviti proučavanje i vrednovanje prikupljenoga.

 

Obred je predslavio biskup Frascatija mons. Raffaello Martinelli koji je godine prikupljanja svjedočanstava i materijala ovako sažeo: „Sveta Stolica i biskupijski postupak moraju istaknuti herojske kreposti, ne samo dobrotu osobe, nego junaštvo. Upravo sam to od samoga početka tražio i u svjedočanstvima. Moramo pokazati junaštvo kojim je Chiara živjela kršćanske kreposti, to jest one teološke (vjeru, nadu i ljubav), stožerne kreposti (razboritost, pravednost, jakost i umjerenost) te čitav niz izvedenih kreposti.“

 

U svojem je izlaganju biskupijski delegat mons. Angelo Amato napomenuo da je saslušano 166 svjedoka na raznim teritorijima kao što su biskupije Rim, Albano i Fiesole (Italija), Lozana-Ženeva-Fribourg (Švicarska), Augusta-Ottmaring i Bamberg-Nürnberg (Njemačka), Westminster (Engleska), Gent i Bruxelles (Belgija), te dva pismena iskaza: u Bangkoku (Tajland) i Ljubljani (Slovenija). Mons. Amato je istaknuo da se istraživanje odnosilo na Chiarin život, kreposti, karizmu i specifičnu duhovnost, zajedno s predstavljenim teološkim temama kao što su: Jedinstvo, Isus napušteni, Isus među nama, utemeljenje Djela Marijina (Pokreta fokolara) te međukonfesionalni i međureligijski kontakti. Prikupljeno je ukupno 35.057 stranica u 102 sveska koji sadrže različite vrste građe (svjedočanstva, pisma, objavljene i neobjavljene dokumente, zapise, dnevnike itd.).

 

Nakon što je dao iskaz, promicatelj pravde svećenik Joselito Loteria – koji zajedno s bilježnikom odvjetnicom Patrizijom Sabatinijem i biskupijskim delegatom tvori biskupijski sud osnovan za kauzu Chiare Lubich – biskup Martinelli pročitao je dekret o zatvaranju biskupijske faze i imenovao portitorom  dr Daniela Tamborinija, koji će imati zadatak dostaviti dokumentaciju Svetoj Stolici.

Slijedile su prisege portitora, biskupa Martinellija i svih članova biskupijskog i postulacijskog suda kojega čine postulator svećenik Silvestre Marques, vicepostulator dr. Giuseppina Manici, vicepostulator dr. Waldery Hilgeman, te potpisivanje zapisnika o završnoj sjednici.

 

Središnji trenutak bio je zatvaranje i stavljanje pečata na posljednje 3 od 75 kutija u kojima se nalazi 35.000 stranica teksta.

 

CL Maria Voce„Sada je naša jedina želja kroz ovu opsežnu dokumentaciju ponuditi Crkvi dar koji je Chiara bila za nas i za tolike druge ljude“, rekla je Maria Voce, predsjednica Pokreta fokolara, u svom obraćanju u Katedrali. „Prihvaćajući karizmu koju joj je Bog dao, dosljedno, iz dana u dan, napredujući, težeći k punini kršćanskoga života i savršenstvu u ljubavi, Chiara se zauzela da na taj put evanđeoskog života krenu mnogi, u uvijek obnavljanoj odlučnosti da svima koje je susretala pomogne postaviti Boga na prvo mjesto i ‘postati sveti zajedno’. Njezin je pogled i njezino srce, kako je to sada vidljivo, pokretala sveopća ljubav, sposobna obuhvatiti sve ljude izvan svih razlika, uvijek nastojeći ostvariti Isusovu oporuku: Ut omnes unum sint (Da svi budu jedno). Svi se mi radujemo što znamo da će Crkva sada proučavati i vrednovati život i kreposti službenice Božje, naše voljene Chiara “.

 

Biskupijski postupak

 

Biskupijska faza kauze za beatifikaciju i kanonizaciju Chiare Lubich započela je 7. prosinca 2013., nešto više od pet godina nakon njezine smrti 14. ožujka 2008. Tada je u Castel Gandolfu potpisana službena molba za pokretanje kauze. Prvi su saslušani očevici koji su je poznavali od najranijih vremena utemeljenja Pokreta fokolara.

 

Nakon toga, mons. Raffaello Martinelli konzultirao se s Biskupskom konferencijom u Laziju o mogućnosti pokretanja kauze, dobivši pozitivno mišljenje. Biskup je tako osnovao Komisiju od 3 stručnjaka iz povijesti i arhivistike koji su imali zadatak prikupiti svu neobjavljenu građu koja se odnosi na Chiaru. Martinelli je potom imenovao 3 teologa koji su pregledavali objavljene spise. Dana 29. lipnja 2014. godine Sveta Stolica izdala je nulla osta – dopuštenje za službeno otvaranje kauze.

 

Svečano otvaranje biskupijske faze održano je 27. siječnja 2015. u katedrali u Frascatiju, a zatvaranje 10. studenoga 2019. godine.

 

Lorenzo Russo
Ured za komunikacije Pokreta fokolara

 

Pogledajte televizijski prilog o ovom događaju iz dnevnika TV2000 s hrvatskim titlovima

 

 

Print Friendly, PDF & Email