Ove se godine navršilo 50 godina od prvog susreta ekumenskog patrijarha Atenagore i Chiare Lubich

 

Mariapoli-Istambul

“Na obljetnicu njihova susreta 13.lipnja i nas se nekoliko spontano okupilo u pravoslavnoj patrijaršiji na Fanaru”, pišu fokolarini iz Istanbula. “Pred predivnom ikonom Bogorodice završili smo dan pjevajući Veliča, našu pjesmu zahvalnosti: ‘Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime Njegovo!'”

Bila je to i zlatna obljetnica lokalnog Marijapolija održanog u Istanbulu. I baš kao što je papa Franjo prošle godine posjetio Marijapoli u Rimu, ove je godine sudionike Marijapolija u Istanbulu iznenadio, obradovao i počastio posjet patrijarhu Bartolomeju. Škola teologije na otoku Halki sa svojim predivnim parkom bila je okvir ove nezaboravne proslave.

U nedjelju 25. lipnja sudionici Marijapolija različitih vjeroispovijesti, nacionalnosti i jezika ušli su u dvoranu gdje je patrijarh Bartolomej održao svoj govor: “Govorimo o povijesti staroj 50 godina, o vrlo jakoj poveznici Grčke patrijaršije i Pokreta fokolara. Sada ju možemo nazvati tradicijom, jer je Naš prethodnik patrijarh Demetrios nastavio vezu s Chiarom i s Pokretom. I Mi smo ju nastavili i unaprijedili tijekom 26 godina. Vrlo smo sretni i ovo je prilika za veliko veselje jer je velik dio godina ove tradicije proveden s Nama”.

Foto-Nikos-Manghina wNisu nam novi takvi izrazi srdačnosti i poštivanja od strane patrijarha, ali on nas uvijek uspije iznenaditi. Rekao nam je da je ponosan što je imao udjela sa svojih 26 godina u tih 50! Spontano je dodao: “Ali i prije nego sam postao patrijarh, radeći s mojim prethodnicima, s ljubavlju sam služio tom odnosu”. Nastavio je: “Vidim da vas je dobri Bog blagoslovio, jer je porastao vaš broj i vaša predanost. Jer ste prigrlili Chiarinu oporuku, služite čitavom čovječanstvu s istim čistim srcem, s istom vjerom, s istom ljubavlju i s istom predanošću. […] Kao i blagoslov pape Franje, tako su i Naš blagoslov i Naše molitve uvijek s vama, kako biste mogli sijati sjeme mira i ljubavi u srca ljudi. Neka Bog uvijek vodi vaše korake k dobrim djelima.”

Nakon njegova govora uslijedila je razmjena darova, uključujući uokvirenu fotografiju Atenagore i Chiare tijekom jednog od njihovih susreta. Svi su potom na nekoliko jezika, uključujući i grčki, otpjevali pjesmu “Ljubi”, omiljenu patrijarhu Atenagori, a koja izražava bit Marijapolija: svijetlo koje dolazi od življene ljubavi.

 

 

Print Friendly, PDF & Email