Petit FlammeMeđu dobitnicima nagrade za ljudsko dostojanstvo Roland Berger je i škola Petite Flamme iz Konga

 

“Bio sam jedan od dječaka iz škole Petite Flamme (Mali plamen) i škola mi je pružila mogućnost da ostvarim nešto u životu”, kaže Tresor, 29 godina, trenutno student matematike na nacionalnom koledžu, putem video zapisa prikazanoga na svečanosti u židovskom muzeju u Berlinu 29. travnja. “Kad sam bio mali, otac mi se borio u ratu, a majka nam ništa nije mogla pružiti kako bi nas podigla”, dodaje Jean Paul Ngandu Masamuna, 31 godina, sedmi od devetero djece, danas inženjer. Nastavlja: “Morao sam se boriti kako bih preživio. Petite Flamme mi je dala jesti i mogućnost da studiram. Moji su prijatelji otišli u Europu, ali svaki put kad razgovaram s njima kažu mi da nemaju ništa, da su bez posla i bez dokumenata i da nemaju slobodu koju imam ja. Njihovi se snovi nisu ostvarili. Volim živjeti u Kinšasi s mojim narodom, želim ostati raditi u Africi kako bih spasio život mnogim ljudima koji trpe.

Petite Flamme je školska ustanova Pokreta fokolara u Kongu koja mnogim mladima nudi mogućnost da ostanu u svojoj zemlji i u njoj grade budućnost, te se ne moraju odseliti.

Selilaštvo, potreba da se zaustave nesreće na moru, žurnost da međunarodna zajednica poduzme političke inicijative u korist nekih subsaharskih i bliskoistočnih područja Afrike bile su u središtu rasprave prigodom dodjele nagrade za ljudsko dostojanstvo Roland Berger. Događaju su nazočili njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi i drugi predstavnici ekonomskog i političkog života.

Petit FlammeOvu nagradu dodjeljuje Zaklada Roland Berger koja djeluje u Njemačkoj za pomoć studentima iz ugroženih područja i za obranu ljudskih prava. Zaklada je školi Petite Flamme dodijelila priznanje za 2015. godinu, za zauzetost u obrani života i dostojanstvo izbjeglica te za prevenciju problematika vezanih uz imigracije. Osim Petite Flamme među pobjednicima su bili dr Katrine Camilleri iz Malte, godinama zauzeta u legalnoj podršci izbjeglicama i dr Alganesc Fessaha, predsjednica nevladine organizacije Gandi koja nudi humanitarnu pomoć afričkim izbjeglicama.

Dada Diambu zajedno s Odonom Makelom koordinira projekt Petite Flamme. Ona kaže: “Sve je počelo od jedne ideje Chiare Lubich. Da bi se odgovorilo na tešku situaciju u kojoj se nalaze mnoga djeca u svijetu, pokrenula je projekt usvajanja na daljinu. Petite Flamme nastala je 1996. kako bi se omogućilo obrazovanje djeci iz četvrti Kinšase Ndolo, gdje vlada krajnje siromaštvo. Djeca su pothranjena, pa prioritet postaje topli obrok i potrebna liječnička skrb. U narednim godinama otvorili su se novi centri, upotpunjuje se školski ciklus i proširuje intervencija na adolescente i obitelji, otvaraju razredi za slijepu i gluhonijemu djecu. Kasnije započinje vanškolska aktivnost “ispod stabla”: 14 razreda ispod 14 stabala, u nedostatku drugih struktura. Lokacije ovoga projekta koji se stalno razvija nalaze se u najugroženijim četvrtima predgrađa Kinšase, potom u Idiofi, u Bandundu – 750 km od glavnoga grada, u Kisandu i u Kikwitu. Projekt podržavaju razne institucije i nevladine organizacije. Udruga Nove obitelji osigurava odgoj, zdravstvenu skrb i ishranu za 2400 djece, pomažući im da postanu slobodne osobe, kako bi se izvukli iz bijede i stvorili dostojanstveni život sebi i zajednici.”

Tijekom svečanosti održan je i okrugli stol o rezultatima nedavnog sastanka na vrhu Europske unije o imigraciji. Sudjelovali su Romano Prodi, ministar vanjskih poslova Steinmeier, predstavnik Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice, novinari i članovi raznih humanitarnih organizacija.

Proizišla su dva jedina moguća rješenja: da međunarodna zajednica bolje i odlučnije surađuje za mir i da se podržavaju inicijative usmjerene rješavanju problema u korijenu – po uzoru na Petite Flamme – koje će mladima pružiti mogućnost dostojanstvenog života unutar njihove zemlje, da ne moraju bježati prema sjeveru u potrazi za blagostanjem.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email