Slide_Together4Europe_a“Imamo viziju zajedništva u Europi koje je snažnije od svakog straha i egoizma. Polažemo svoje povjerenje u Duha Svetoga koji neprekidno obnavlja i oživljava svijet”

München, (IKA) – Na kraju 4. susreta “Zajedno za Europu” koji je u Münchenu od 30. lipnja do 2. srpnja okupilo više do 1700 predstavnika tristotinjak kršćanskih udruga, pokreta i zajednica u subotu, 2. srpnja iz središta Münchena upućena je PORUKA Susret – Pomirenje – Budućnost“. Među sudionica bilo je i deset predstavnika iz Hrvatske Pokreta Fokolara – Djela Marijina, Obnove u Duhu Svetome, Schenstatske obitelji, te Međunarodne udruge katolika esperantista-ogranak u Hrvatskoj.

20160630_115009_0698MfE_Do_PlenumPart1_FotoHaafU poruci se ističe da zajedništvo nema alternative, te da Europa ne smije postati utvrdom i graditi nove zidove. Nadalje se podsjeća na evanđeoske korijene europske kulture i ističe da je Evanđelje – izvor nade. Isus Krist uči nas bezgraničnoj ljubavi prema svim ljudima. Usmjerava nas ka putu milosrđa i pomirenja: možemo moliti oprost i uzajamno si opraštati. Evanđelje Isusa Krista snažni je izvor iz kojega možemo crpsti nadu za budućnost, stoji u poruci. Upozoravajući na kulturu poštovanja, u poruci se ističe da su nas strašna iskustva svjetskih ratova naučila da je mir dragocjeni dar koji moramo čuvati. naša budućnost mora biti obilježena kulturom poštovanja prema drugome, čak i prema strancima.

CmYGx6uWAAEFMhXPozivamo sve kršćane, a osobito poglavare Crkava da prevladaju podjele. One su uzrok patnji, nasilja, nepravdi i slabe vjeru u evanđelje. Kao kršćani želimo živjeti zajedno pomireni i u punom zajedništvu, ističe se u poruci, te se kršćane potiče da žive evanđelje Isusa Krista i svjedoče ga riječima i djelima. „Hodimo putem pomirenja i činimo to na način da naše zajednice, Crkve, narodi i kulture mogu živjeti “jedinstvo u različitosti“. Pođimo ususret osobama različitih vjera i uvjerenja s poštovanjem i nastojimo uspostaviti dijalog s njima. Nastojmo da u svijetu poraste ljudskost i mir. Imamo viziju zajedništva u Europi koje je snažnije od svakog straha i egoizma. Polažemo svoje povjerenje u Duha Svetoga koji neprekidno obnavlja i oživljava svijet”, stoji u poruci objavljenoj na kraju 4. susreta “Zajedno za Europu” održanog u Münchenu.

 

 

Print Friendly, PDF & Email