Maria Voce najavila odluku da se zatraži otvorenje kauze za beatifikaciju Chiare Lubich

 

Na znakovit dan, 7. prosinca, predsjednica Pokreta fokolara najavila je podnošenje zahtjeva biskupu Frascatija, mons. Raffellu Martinelliju, za početak kauze za beatifikaciju Chiare Lubich. Bit će to ohrabrenje na veću moralnu i duhovnu zauzetost za dobro čovječanstva, naglasila je.

Chiara je 7. prosinca 1943. u srcu imala samo želju da slijedi Boga i nije pomišljala nešto utemeljiti. Ipak se taj dan njezinog potpunog predanja Bogu simbolično smatra početkom Pokreta fokolara.

Od toga je prošlo 70 godina, a plodovi i nezamislive posljedice tog predanja očitovali su se na različite načine. Nastalo je novo djelo u Crkvi – Pokret fokolara, a Chiara je priznata kao nositeljica karizme na dobrobit mnogih i ostala joj vjerna. Na dan njezina sprovoda, 18. ožujka 2008., tisuće ljudi iz čitavog svijeta odale su joj počast, a u svjedočanstvima pripadnika različitih kršćanskih crkava, vjernika drugih religija, predstavnika građanskog, kulturnog i političkog života, istaknut je utjecaj Chiarine karizme na njihov osobni život, kao i na područja koja je svatko od njih predstavljao.

“Chiarina je baština jedan od najvećih duhovnih blagoslova našega vremena”, rekao je rabin David Rosen iz Jeruzalema. A bivši tajnik Ekumenskog vijeća crkava, Samuel Kobia: “Usredotočena na duhovnost jedinstva, imala je duboki utjecaj na ekumenski pokret”. “Chiara nije samo vaša, ona je i naša, štoviše, pripada čitavom svijetu”, riječi su tajlandskog budističkog monaha Phramaha Thongratana Thavorna. “Njezino iskustvo kršćanstva lišeno svakog dogmatizma i posve usmjereno na mandatum novum (novu zapovijed) velika je lekcija za vjernike i nevjernike”, piše filozof Massimo Cacciari.

Uobičajeno je da Katolička crkva predstavi svojim vjernicima osobe koje su se istaknule posebnim svjedočanstvom vjere i ljubavi prema Bogu, potičući ih na kršćanski život. Tome prethodi kanonski proces provjere kojim se ispituje baština života, misli i djelovanja osobe, a može započeti najmanje pet godina nakon njezine smrti.

Misleći na Chiaru i na njezinu baštinu, u ovim su godinama – u različitosti pojedinih vizija –obični i utjecajni ljudi, katolici i pripadnici drugih crkava, religija i kultura izrazili želju da se i za nju pokrene takav proces. Takvo priznanje ima za cilj poticanje kršćana i nekršćana na veće moralno i duhovno zalaganje za dobro čovječanstva. Ono je i poticaj da se usvoji želja za zajedničkim posvećenjem, koju je Chiara često ponavljala, kako bi se Crkvi predložila ne svetost pojedinca, nego svetost naroda.

U intervjuu Città nuovi u ožujku 2013. (Novi svijet br.4/2013.) dopredsjednik Pokreta fokolara Giancarlo Faletti, na pitanje o različitim vizijama što ih kršćani nekatolici pripadnici Pokreta imaju o proglašenju svetosti jedne osobe, odgovorio je: “Mislim da se to novo iskustvo ne treba bogatiti mogućom veličinom proslave beatifikacije ili kanonizacije, nego da treba istaknuti Božju nazočnost u jednoj osobi i naslutiti što je On učinio u njoj”, a preko njezina svjedočanstva u mnogima.

Print Friendly, PDF & Email