Evandjelje bible-g43220f758_1920

 

 

Sve prolazi, pa tako i život. Samo će Evanđelje ostati zauvijek jer nije podložno utjecaju vremena. Danas, 14. ožujka 2022., 14 godina nakon smrti Chiare Lubich, objavljujemo ulomak u kojem ona predaje Evanđelje svima koji ju slijede na putu jedinstva. To je poziv da živimo Riječ u svim našim svakodnevnim djelima.

 

Jedna mi se misao vraća u dušu: Onima koji te slijede ostavi samo evanđelje. Ako tako učiniš, ideal jedinstva će ostati. Jasno je da su u vremenu dok živiš ti i tvoji suvremenici korisni pojmovi, rečenice, slogani koji će Evanđelje učiniti bliskim suvremenom dobu, ali te misli, te izreke, te gotovo Riječi života će proći.

 

Kad jedinstvo među kršćanima bude blizu ostvarenju, ekumenizam više neće biti daleki cilj; kad se dostigne određeno jedinstvo u svijetu, neće se više govoriti o čovjeku-svijetu[1] kao o idealu kojemu treba težiti; kada pretežno ateistički svijet bude natopljen Božjom zbiljom, ateizam više neće toliko dolaziti do izražaja.

 

Pa i sama duhovnost jedinstva, koja je danas lijek za ovo doba, kad dostigne svoj cilj, bit će postavljena uz sve ostale nastale iz raznih karizmi koje je Bog darovao Crkvi tijekom stoljeća.

 

Ono što ostaje i uvijek će ostati jest Evanđelje. Ono nije podložno utjecaju vremena: “Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti” (Mt 24, 35).

 

Ovdje je riječ o svim Isusovim riječima.

 

Primjećujem da se, bez daljnjega, moramo svim snagama prilagoditi vremenu u kojem živimo, slijedeći osobita nadahnuća što nam ih Bog daje, da bismo nosili i gajili u nama i u onima koji uz nas prolaze kraljevstvo Božje. Ali sve to trebamo raditi znajući da je život prolazan, znajući da postoji vječni Život što ga je Bog navijestio svojim Evanđeljem.

 

Moramo u svome srcu podrediti sve misli, kao i korisne ali ne posve evanđeoske prakse, te stalno obnavljati našu vjeru u Evanđelje koje ne prolazi.

 

Chiara Lubich

 

[1] Izraz koji je skovala Chiara Lubich u svojim razgovorima s mladima. Odnosi se na potrebu da raširimo srce i um po mjeri Isusa Napuštenoga, kako bismo postali osobe sposobne učinkovito pridonijeti jedinstvu svijeta.

 

 

Print Friendly, PDF & Email