Chiara

 

Na pragu 2000. godine utemeljiteljica Fokolara izrazila je svoj veliki san pun nade. Iako smo preplavljeni dramatičnim događajima koji danas prevladavaju u svijetu, želimo ga učiniti i našim

 

Ako promotrim što je Duh Sveti učinio s nama i s mnogim drugim duhovnim i društvenim pokretima koji danas djeluju u Crkvi, ne mogu se ne nadati da će On djelovati nadalje i uvijek s istom velikodušnošću i darežljivošću.

I to ne samo po novim djelima koja će nastati iz Njegove ljubavi, nego i po razvitku postojećih, kao što je naše.

 

Za našu Crkvu sanjam veću gorljivost primjereniju Zaručnici Kristovoj; Crkvu koja će se svijetu pokazati ljepšom, svetijom, karizmatičnijom, obiteljskom, prisnijom, sličnijom Kristu, njezinu Zaručniku. Sanjam da je svjetionik čovječanstva. A u njoj sanjam svetost naroda, dosad neviđenu.

Sanjam da buđenje sve šire življenoga bratstva na zemlji, u svijesti milijuna osoba – koje danas prepoznajemo – sutra, u dvijetisućitim godinama, postane posvemašnja, opća stvarnost.

 

Tako sanjam i nestanak ratova, sukoba, gladi te mnoštva zala ovoga svijeta.

 

Sanjam sve izraženiji dijalog u ljubavi među Crkvama, kako bi pokazale da se već bliži okupljanje u jednu Crkvu.

 

Sanjam produbljivanje živog i aktivnog dijaloga među osobama najrazličitijih religija međusobno povezanih ljubavlju, zlatnim pravilom prisutnim u svim svetim knjigama.

 

Sanjam približavanje  različitih kultura u svijetu i njihovo međusobno obogaćivanje, kako bi se postavili temelji svjetske kulture, koja će u prvi plan staviti vrijednosti koje su oduvijek bile istinsko bogatstvo pojedinih naroda; te da se one nametnu kao globalna mudrost.

 

Sanjam kako Duh Sveti i dalje preplavljuje Crkve i osnažuje sjemena Riječi izvan nje, te je svijet obasjan stalnim novostima svjetla, života i djela koje samo On zna pobuditi; da se sve više muškaraca i žena usmjerava na prave putove, da se okupljaju oko svoga Stvoritelja i daju  dušu i srce Njemu u službu.

 

Sanjam evanđeoske odnose, ne samo između pojedinaca, nego i između skupina, pokreta, vjerskih i laičkih udruga; između naroda, između država, tako da postane logično ljubiti domovinu drugoga kao svoju; da postane logičnim nastojanje k sveopćem zajedništvu dobara –  barem kao cilj.

 

[…] Sanjam već obrise novoga neba i nove zemlje, kako je to moguće ovdje na zemlji. Sanjam puno, ali imamo cijelo tisućljeće da to ostvarimo.

 

 

Chiara Lubich

 

 

Print Friendly, PDF & Email