a (6)

 

Stotina godina, jedno stoljeće.

 

Koliko je to u ljudskom životu, u životu Crkve, čovječanstva?

 

CL_Logo_C_posU životu osobe bila bi to lijepa dob (Chiara je doživjela 88 godina). U povijesti čovječanstva, relativno malo. Ipak, koliko se promjena u povijesti dogodilo od one daleke 1920. godine, kada je Chiara rođena, isto kao i sveti Ivan Pavao II., koji ju je volio zvati svojom vršnjakinjom! Živjeli su u stoljeću bremenitom događanjima i svekolikim promjenama, oboje je dodirnula drama Drugoga svjetskog rata koja je snažno utjecala na njihov život i poslanje.

 

A koliko je stotinu godina u životu Božjega djela u Crkvi? Papa Franjo je prigodom posjeta gradiću Loppianu, 10. svibnja 2018. rekao: „Vi ste na početku. To je malo sjeme posađeno u brazde povijesti i već je proklijalo, ali mora pružiti jake korijene i donijeti značajne plodove u poslanju naviještanja i utjelovljenja Isusova evanđelja, što nas Crkva danas poziva živjeti.“ Istina je. No ipak, u tom „početku“, točnije za života Utemeljiteljice, ocrtale su se glavne razvojne smjernice Djela Marijina i njegovi ciljevi. Lijepo će to mladima objasniti sadašnja predsjednica, Maria Voce: „Chiara nam je otvorila široke obzore, pokazala nam naum Božji nad Djelom i to nas je oduševilo. Na nama je sada da ga polako ostvarujemo“. Imajući uvijek pred očima onaj naum, što je pred njezinim suvremenicima i prvim sljedbenicima tako jasno zablistao u svom sjaju da su imali dojam kako ga već vide ostvarenim.

 

Chiarin život kao utemeljiteljice djela Božjega u Crkvi nedjeljivo je povezan s Djelom Marijinim. Odgovorila je na Božji poziv i preko nje je sve započelo… ali njezin je odnos s Bogom neki način i neovisan od života Pokreta.

 

Kada je Silvia Lubich, koja će kasnije uzeti ime Chiara po sv. Klari Asiškoj, 7. prosinca 1943. u tajnosti posvetila svoj život Bogu, nije mogla ni sanjati da će samo koje desetljeće kasnije brojne civilne i vjerske ličnosti, među kojima i četvero Pāpa, izreći veoma pohvalne riječi o njoj i o duhovnoj obitelji koju je utemeljila.

 

Nije mogla zamisliti da će je slijediti milijuni ljudi diljem svijeta, da će otvoriti nove putove ekumenskog i međuvjerskog dijaloga te da će njezinoj duhovnoj obitelji prići nekatolici, pa i nekršćani.

 

molitva bez slikeŠtoviše, nije pomišljala ni da će osnovati neki Pokret.

 

Toga dana osjećala je u srcu samo radost koju može doživjeti osoba koja se zauvijek daruje Bogu i svaka pomisao na ono što bi iz toga moglo proizići – reći će kasnije – kvarilo bi tu radost.

 

Stoga će 31. prosinca 1980. godine, na susretu s budućim fokolarinima, a odgovarajući na pitanje zašto želi postati sveta i nije li joj dovoljno što je osnovala Pokret, odgovoriti riječima: “Nije mi dovoljno, zbog ljubavi prema Bogu s kojim se želim susresti na dostojan način… i zbog ljubavi prema svima vama. Što vam ostavljam, ako vam ne ostavim svoju svetost? Puno lijepih riječi, naravno, to je prekrasno, karizmu, ali sve to pripada Bogu. A s moje strane, od moje duše, moga života, što vam ostavljam? Ništa. A ja vam želim ostaviti nešto, želim vam ostaviti svoju svetost!“

 

Doista, za nju je 27. siječnja 2015. u katedrali u Frascatiju otvorena kauza za beatifikaciju i kanonizaciju, koja je 10. studenoga 2019. godine prešla iz biskupijske faze u Kongregaciju za kauze svetaca.

 

Brigita Eterović

 

 

Print Friendly, PDF & Email