Grado vani

 

U Križevcima, odnosno u gradiću Faro, 29. i 30. travnja 2023. održao se slavljenički susret povodom 30. godišnjice formalne prisutnosti Pokreta fokolara u ovom gradu.

 

Tom prilikom okupilo se preko dvjesto osoba iz zajednica diljem Hrvatske, ali i nekoliko predstavnika iz Makedonije, Slovenije, Srbije, Slovačke i Italije, zemalja iz kojih se tijekom posljednjih desetljeća redovito dolazilo u Križevce na susrete raznih vrsta.

 

Obilježavanje jubileja uveličali su visoki uzvanici, i to grkokatolički vladika Milan Stipić u svojstvu domaćina koji ustupaW prvi red P1050203 a prostor svoje biskupije za potrebe Pokreta, aktualni gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, župan Koprivničko križevački Darko Koren, te državni tajnik u Ministarstvu obrane i bivši gradonačelnik Branko Hrg koji je bio u mandatu tijekom dvadesetak godina povijesti Djela Marijina – Pokreta fokolara u ovom kraju. Sva su četvorica iznimno srdačno i toplo opisali svoje kontakte s Pokretom, te su naglasili koliko su obogaćeni – i svaki pojedinačno, privatno, ali i na razini zajednice, javno – prisutnošću članova Pokreta, te brojnim događanjima koja su kroz prošlost bila upriličena u gradiću „svjetioniku“ (Faro). Istaknuta je i obilna konkretna pomoć u najtežim trenucima rata, te uvjerenje i u buduću plodnu suradnju. Predsjednica Pokreta fokolara Margaret Karram, koja se nalazi u posjetu zajednicama u Aziji i Australiji, poslala je svoje izaslanike Donnu Kempt i Viteka Valtra koji su prenijeli njezine pozdrave i najljepše želje za obilježavanje ove obljetnice.

 

Vladika Milan Stipić potom je u katedrali sv. Trojice predvodio svečanu arhijerejsku liturgiju u kojoj su sudjelovali iW Nuncij hom apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua koji je održao homiliju, te biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak. Liturgiju je uveličao mješoviti zbor „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba, koji je vrhunskom glazbenom izvedbom značajno doprinio svojevrsnoj mistici istočnoga obreda.

 

Sljedećeg dana produbljeni su i obnovljeni korijeni – izvorišne točke duhovnosti jedinstva koje je u nasljedstvo ostavila Chiara Lubich, zajedno sa intenzivnim životnim iskustvima članova Pokreta. Također su predstavljene aktualnosti, ostvarenja i projekti: Ekonomija zajedništva, Pedagogija zajedništva, Sportmeet, projekt za supružnike Putovima svjetla, kao i život i aktivnosti novih naraštaja.

Sudionici su bili vrlo zadovoljni programom, i zaključak mnogih bio je jedinstven – vidimo se opet!

 

Ponedjeljak je protekao u nešto opuštenijem ozračju. Organizirane su sportska i ekološka radionica za djecu, a sve u sklopu svjetskog projekta za mir Run4Unity. Sudjelovale su i obitelji i odrasli, a nakon toga slijedio je ručak na otvorenom uz spontano druženje i pjesmu.

 

Pokrovitelj proslave bio je grad Križevci, a Dani Pokreta fokolara su bili i dio brojnih manifestacija kojima se kroz cijeli mjesec obilježava Dana grada (24. travnja).

 

TV prilog emitiran na prvom programu Hrvatske televizije 6.5.2023. u emisiji “Zajedno u Duhu”

 

 

W Vani Damjan TV Dani PF mladi Igre Vani Eva Vani foc Vani LuVani M Vani Mikulec Vani Nata TV Vani Stipa Vani Vtc Vani dvoriste

Print Friendly, PDF & Email