Header_articoloEcoPlan

 

„Obvezujemo se propitkivati ekološku održivost naših struktura i aktivnosti (…) Želimo se posvetiti formiranju ekološke svijesti koja će voditi prema održivijim životnim stilovima.” „Ekološko obraćenje“ jedan je od ciljeva Pokreta fokolara postavljen na Generalnoj skupštini 2021. Kao odgovor na tu žurnu potrebu, nastao je EkoPlan Fokolara.

 

Na otvaranju petog Halki summita u lipnju ove godine Margaret Karram je rekla: „Pokret fokolara zauzima se za ekološko obraćenje kroz konkretne akcije i promicanjem dijaloga sa svima u cilju zaštite našeg planeta. Na našoj Generalnoj skupštini početkom 2021. odlučili smo poduzeti odlučne korake stvaranjem ekološkog plana unutar naših zajednica kako bismo unijeli promjene te naše živote i aktivnosti učinili održivijima.”

 

Eko planU Stockholmu je 3. lipnja 2022. Pokret fokolara predstavio svoj dokument – EkoPlan Fokolara – kojim potvrđuje zalaganje svojih zajednica u korist okoliša, motivirano duhovnošću koja ga pokreće. Službeno je predan Jordancu Iyadu Abu Moghliju, višem glavnom savjetniku UNEP-a, direktoru Inicijative Vjera za Zemlju, koji je rekao da EkoPlan ima “ambiciozan i sveobuhvatan ekološki pristup”.

 

Kroz EkoPlan Fokolari žele pojačati, povezati i proširiti ekološko zalaganje koje već postoji unutar Pokreta.

 

EkoPlan je nastao u suradnji s organizacijom FaithInvest i međunardnom inicijativom EcoOne, a cilj mu je potaknuti članove i zajednice Pokreta fokolara da preispitaju svoje životne stilove u odnosu na zaštitu ljudi i planeta kroz različite aspekte duhovnosti jedinstva. Također predstavlja javno izjašnjavanje o sadašnjem i budućem ekološkom opredjeljenju, kao odgovor na ciljeve postavljene na posljednjoj Generalnoj skupštini Fokolara.

 

Eko planPredstavljen je na 50. obljetnicu Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) 3. lipnja 2022. u Stockholmu, zajedno sa sličnim planovima drugih organizacija u okviru Vjerskih planova za ljude i planet (Faith Plans for People and Planet), koji obuhvaćaju i planove što ih je Akcijska platforma Laudato Sì prikupila u posljednjoj godini nakon povijesnog susreta pape Franje i drugih vjerskih vođa 4. listopada 2021. u Vatikanu.

 

Kao prva akcija pomoći lokalnim zajednicama Pokreta fokolara da razviju lokalne ekološke planove u skladu s kulturom različitih mjesta, zahvaljujući financijskoj potpori Faithinvesta, nastao je Seed Funding Program, projekt financiranja kojim izravno upravljaju mladi ljudi. Projekti su se mogli prijaviti do 30. lipnja 2022. godine.

 

Stockholm + 50

Prije pedeset godina u Stockholmu je održana Konferencija Ujedinjenih naroda o ljudskom okolišu. Tom je prigodom po prvi put istaknuto da se u svrhu trajnog poboljšanja životnih uvjeta, prirodni resursi moraju čuvati za dobrobit svih ljudi. Za postizanje toga cilja nužna je međunarodna suradnja. Naglasak je stavljen na rješavanje ekoloških problema, ali nisu zaboravljeni društveni, ekonomski i razvojni aspekti. Ubrzo nakon toga nastao je Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) sa sjedištem u Nairobiju u Keniji.

 

Kroz 50 godina UNEP je koordinirao svjetske napore u rješavanju najvećih ekoloških izazova planeta. Njegova okupljanja i rigorozna znanstvena istraživanja pružila su zemljama platformu za uključivanje, odvažno djelovanje i unaprjeđenje globalne ekološke agende.

 

“Previše tražimo od našeg planeta kada zadržavamo neodržive načine života”, rekao je glavni tajnik UN-a António Guterres. “Povijest je pokazala što se može postići kada radimo zajedno i postavljamo planet na prvo mjesto.”

 

Konferencija Stockholm + 50 održana je u prvim danima lipnja 2022. godine. Predstavljala je trenutak promišljanja i ponovnog zauzimanja za ekologiju i brigu o planetu. U tom kontekstu, velike svjetske religije željele su izraziti svoje zalaganje za planet međureligijskom deklaracijom upućenom međunarodnom susretu Ujedinjenih naroda u Stockholmu + 50. Više od 200 vjerskih vođa i predstavnika svjetskih religija – uključujući i New Humanity (Novo čovječanstvo) – koje predstavlja Fokolare – zatražilo je tijekom sastanka UNEP-a da se ekocid ili uništavanje okoliša smatra međunarodnim zločinom, budući da napada život čovjeka. Sve bi to trebalo imati kaznenopravne posljedice za odgovorne, a time i postići odvraćajući i preventivni učinak.

 

Kroz akreditaciju New Humanityja kao konzultanta UNEP-a, na susretu u Stockholmu sudjelovali su za Pokret fokolara: Nausikaa Haupt, Christine Wallmark (oboje Šveđani) i Nino Puglisi (Talijan u Beču).

 

 

Print Friendly, PDF & Email