Ek vijece crkava

 

Ekumensko vijeće crkava sa sjedištem u Ženevi 28. studenog posjetili su Margaret Karram i Jesús Morán, predsjednica i dopredsjednik Pokreta fokolara, kao i drugi članovi zajednice Fokolara. Domaćini su ih vodili pri razgledavanju Ekumenskog centra. Razgovarali su među ostalim o jedinstvu, pomirenju, zalaganju za izgradnju međureligijskog dijaloga, o vjeri i komunikaciji.

 

Vršitelj dužnosti generalnog tajnika Ekumenskog vijeća crkava (WCC), prečasni prof. Ioan Sauca, izrazio je zahvalnost za brojne prigode u kojima su WCC i Pokret fokolara, koji je nedavno sudjelovao na XI. skupštini WCC-a u Karlsruheu (Njemačka), surađivali u prošlosti.

 

Sauca je rekao da WCC prepoznaje važnost međusobne suradnje i potpore između WCC-a i Pokreta fokolara, koji će moći surađivati ​​unutar nove paradigme hodočasteći prema pravdi, pomirenju i zajedništvu.

 

„Kršćani iz raznih crkava koji pripadaju Pokretu fokolara sudjelovali su na skupštinama WCC-a s izaslanstvima svojih crkava i iz drugih denominacija“, primijetio je Sauca, koji je podsjetio na dugu povijest dosadašnje suradnje između dviju skupina.

 

„Vaše zalaganje u promicanju dijaloga između kršćana, Židova i muslimana, kao i vaša potpora zbližavanju Izraelaca i Palestinaca, vrlo su inspirativni resursi kako za međunarodni pokret Fokolara tako i za druge“, rekao je Sauca.

 

Nadalje, djelatnici WCC-a i predstavnici Pokreta fokolara proučili su dosadašnja i buduća područja suradnje te podijelili svoja iskustva u kontekstu jedinstva i ekumenizma.

 

U svom srdačnom pozdravu, Margaret Karram je izrazila veliku radost što je posjetila WCC 20 godina nakon posljednjeg posjeta Chiare Lubich, utemeljiteljice Pokreta fokolara.

 

„Prije 20 godina utemeljiteljica Pokreta fokolara Chiara Lubich došla je ovdje na poziv tadašnjeg glavnog tajnika, dr. Konrada Raisera i profesora Ioana Sauce“, rekla je Karamm i nastavila: „Veoma sam zahvalna što sam danas s vama na proslavi ove obljetnice! Slavim Boga jer sam svjesna da hodam zemljom koju smatram svetom.“

 

Karram je zajamčila WCC-u da će Pokret fokolara nastaviti na zajedničkom putu. „Želim dodati da ne samo možemo hodati zajedno – nego se moramo držati za ruke – nije dovoljno hodati zajedno, već se moramo držati za ruke, napredujući jedni uz druge. Ovo je obećanje.“

 

Novoizabrani generalni tajnik WCC-a prečasni prof. dr. Jerry Pillay pohvalio je različite prigode u kojima su zajednica Fokolara i WCC razmjenjivali ideje i intuicije tijekom proteklih godina. „Naša se suradnja odvijala na nekoliko razina“, rekao je.

 

Izvor: WCC

Cijeli tekst govora Margaret Karram

Foto galerija

Razgovor s Margaret Karram na video zapisu i intervju

 

Print Friendly, PDF & Email