Filipini vulkan

 

Vijest o erupciji vulkana Taal započetoj 3. siječnja ove godine obišla je svijet. Vulkan je samo nekoliko kilometara udaljen od gradića svjedočanstva Pace u Tagaytayu, na filipinskom otoku Luzon

 

Zahvaljujući društvenim mrežama posvuda su se mogle vidjeti fotografije kuća i ulica prekrivenih pepelom i blatom, kao i vijesti iz prve ruke da mnogi ovih dana napuštaju turističku regiju Tagaytay, udaljenu oko 60 km od glavnoga grada Manile.

 

Nakon upozorenja Filipinskog instituta za vulkanologiju i seizmologiju (PHILVOLCS), filipinske vlasti pozvale su na evakuaciju oko 500.000 ljudi. Boje se eksplozivne erupcije.

 

Opisujući svoj grad Tagaytay, jedna je djevojka komentirala na Facebooku: „Čini mi se da prolazim gradom duhova. Sve je u obojano u sivo. Nema struje ni vode, a učestali su i potresi.“

 

Filipini vulkan aOko 30 km od vulkana Taal nalazi se Mariapoli Pace, gradić svjedočanstva Pokreta fokolara nastao 1982. i prepoznat kao mjesto za dijalog među ljudima različitih religija. Uspjeli smo kontaktirati odgovorne za Fokolare na Filipinima i saznali smo da je evakuacija stanovnika gradića gotovo u potpunosti završena.

 

“Skoro sve fokolarine su otišle; svećenici i bogoslovi premješteni su u sjemenište San Carlos, a 7 GEN – mladih Pokreta fokolara – sada su u Manili. Neki fokolarini su kod svojih obitelji, a neki su ostali u svojim fokolarima. Naše su obitelji prilično dobro, a neke su i otišle. Dijelimo hranu i vodu potrebitima i po potrebi organiziramo smještaj raseljenim osobama. Teško je komunicirati jer ne možemo napuniti baterije mobitela niti koristiti računala. Jučer smo slavili misu i večerali zajedno uz svjetlost svijeća. Nastojimo zaslužiti Isusovu prisutnost među nama.”

 

Ding zatim pripovijeda o izuzetnoj otpornosti filipinskoga naroda, vidljivoj u normalnim gestama koje u ekstremnim situacijama poput ove postaju herojske: „Nevjerojatna je kreativnost siromašnijih ljudi. Čak i ako nemaju ništa, oni izmišljaju neočekivane načine kako pomoći potrebitijima od sebe. Vidjeli smo čovjeka s invaliditetom koji je postavio stol na cesti i besplatno dijelio maske protiv čađe; ili vlasnika malog restorana koji je istaknuo natpis: ‘Tko treba obrok, može ući bez plaćanja’; ili gospodina koji se nudio da svojom pumpom za vodu očisti svaki automobil što je tamo prolazio.”

 

Zajednica Pokreta fokolara iz Tagaytaya i okolice zahvaljuje svima u svijetu na njihovim molitvama, porukama i mnogim telefonskim pozivima. I dalje ćemo pratiti situaciju i izvještavati osobito putem društvenih mreža Pokreta fokolara.

 

 

Print Friendly, PDF & Email