Header-the-economy-of-Francesco-JS

 

Posljednje vijesti o Franjinoj ekonomiji 2020., događanju koje se otvara svima, a održat će se od 19. do 21. studenoga

 

franjina ekonomija LOGOFranjina ekonomija se približava. Okupljanje u studenom bit će temeljna etapa procesa koji je već započeo kako bi se navijestilo i ispričalo proživljeno iskustvo, rad, prijedlozi i promišljanja sazreli u proteklim mjesecima u 12 tematskih sela. Taj su proces mladi bili pozvani započeti kako bi uvećali stopu proroštva u današnjem i sutrašnjem gospodarstvu. I učinili su to! Odgovorili su velikodušno i konkretno, tipično za njihovu, našu dob. Susret s mladim ekonomistima i poduzetnicima na želju Svetoga oca potvrđen je i održat će se od 19. do 21. studenoga 2020. Obzirom na izvanrednu zdravstvenu situaciju u svijetu uzrokovanu koronavirusom, organizacijski je odbor odlučio održati ovaj međunarodni događaj u potpunosti preko interneta. Potvrđena je i virtualna prisutnost pape Franje, dok će se sljedeći susret u nazočnosti održati u Asizu, a predviđen je za jesen 2021. godine, kada će zdravstvena situacija omogućiti da se osigura sudjelovanje svih.

Papa_Francesco-600x320Papa Franjo informiran je o radu Franjine ekonomije. U nedavnoj je poruci obnovio svoju nadu u mlade napisavši: “[…] Za to (ekološko) obraćenje i tu kreativnost (kreativnost u ljubavi) potrebno je osposobiti i podržati nove generacije ekonomista i poduzetnika. Zato sam ih od 19. do 21. studenog pozvao u Asiz – grad mladoga Franje koji se oslobodio svega da bi izabrao Boga kao zvijezdu vodilju svoga života, postao siromahom sa siromašnima i sveopći brat. Iz njegova opredjeljenja za siromaštvo proizišla je i vizija ekonomije koja je i dalje vrlo aktualna. Važno je ulagati u nove naraštaje kao protagoniste ekonomije sutrašnjice, osposobljavati ljude spremne staviti se u službu zajednice, kulture susreta. Današnja ekonomija, mladi, siromašni, nadasve trebaju vašu humanost, vaše poštovano i skromno bratstvo, a tek onda vaš novac.” (iz poruke sudionicima na forumu Cernobbio, 4-5. Rujna 2020. ).

 

“Događaj u studenom nije generalna proba, nije neka vježba u vidu ‘stvarnog’ događaja 2021. godine: to je Franjina ekonomija 2020., ove posebne i jedinstvene godine – ističe Luigino Bruni, znanstveni direktor događaja. Pripremamo se ubiranjem plodova dvogodišnjeg rada. Prije dvije godine postojala je samo jedna ideja i radni tim, danas više od 1000 mladih ljudi iz preko 100 zemalja svijeta već rade na Franjinoj ekonomiji. Događaj u studenom bit će i slavlje mladih, proslava života. Radost i slavlje temeljne su dimenzije Franjine ekonomije. Franju Asiškoga zvali su i Božjim šaljivcem, sposobnim vidjeti sveopće bratstvo gdje su drugi vidjeli samo probleme, nazvati savršenom radošću čak i iskustvo boli. Studeni će stoga biti proslava i važna etapa putovanja koje je već započelo i nastavit će se u vremenu. Taj proces nema gospodara i stoga nas može iznenaditi izvanrednim stvarima, jer u sebi posjeduje mladenačku besplatnost, koja je, kada je slobodna u izražavanju, najveća vitalna energija na zemlji.“

 

To su dakle tjedni intenzivnog rada i velikog uzbuđenja za mlade i timove 12 sela Franjine ekonomije u pisanju projekata i prijedloga koji, kako je ekonomist Stefano Zamagni predložio na pripremnom sastanku, moraju biti “konkretni, inovativni i proročki kako bi doprinijeli mijenjanju pravila igre našeg društveno-ekonomskog sustava.” Program ovoga digitalnog događaja bit će inovativan, sudionički i globalan. Asiz će biti domaćin režije događaja, glavnih sjednica i izravnih povezivanja s franjevačkih povijesnih mjesta (Sv. Damjan, Rivotorto, bazilika sv. Klare, Svetište oslobođenja, Palazzo Monte Frumentario …). Bit će mjesto za pripovijedanje o procesu i događaju Franjine ekonomije. Prostor za konferencije s mladim ekonomistima i poduzetnicima, u dijalogu s međunarodno poznatim ličnostima i razgovor o temama, prijedlozima i perspektivama Franjine ekonomije. No, bit će prostora i za razmatranje i promišljanje počevši od književnih i poetskih tekstova, umjetnosti, performansa i glazbe.

 

Povezivat će se sa cijelim svijetom kako bi slušali glas mladih, teritorija i lokalnih zajednica. Događaj će u stvari biti na internetu, ali mladi su pozvani da se okupe u svojim zemljama kako bi sudjelovali u događaju zajedno s ostalim sudionicima i svim ostalim mladima koji žele upoznati Franjinu ekonomiju. Organizacijski odbor poduzima akcije u cijelom svijetu kako bi se pronašlo mjesto gdje će se mladi okupiti tijekom događaja, kako bi mogli proživjeti stvarno iskustvo, a ne u samoći. Moto bi trebao biti „gdje su dvojica ili trojica“, nitko sam. Do danas je akreditirano preko 30 teritorijalnih čvorišta (HUB). I konačno, jedan dio programa bit će posvećen mlađima – među sudionicima je zapravo preko 30 vrlo mladih pokretača promjena, koji su proteklih mjeseci svojom prisutnošću i svojim idejama dali doprinos Franjinoj ekonomiji – i dijalogu između generacija o ekonomiji, ekologiji, nejednakostima i životnim stilovima.

 

Svima koji žele pratiti program, bit će dostupan prijenos uživo na službenoj mrežnoj stranici, na YouTube kanalu i na Facebook stranici. Ostajemo povezani, čekamo vas u velikom broju. Sve vas čekamo.

 

 

Print Friendly, PDF & Email